Anasayfa > Araç Sigortaları > Araç Trafik Sigortası Fiyatları 2025
Araba sigortası olarak da bilinen Trafik Sigortası; teminat limitleriniz kapsamında bütçenizi ve karşı tarafı güvence altına alır. Araç sigortası;
Kasko sigortası ya da Online trafik sigortası yaptırmadan önce, aklınıza takılan tüm sorulara cevap bulmak ve ihtiyacınıza yönelik tekliflere kolayca ulaşmak isterseniz; mesleğinde uzman sigorta danışmanlarımızdan sizin için teklif hazırlamalarını isteyebilirsiniz. Online trafik sigortası ve detaylı bilgi için 0216 411 95 17 numaralı telefondan bize ulaşabilir veya sayfanın üst kısmındaki butondan açılan forma bilgilerinizi bırakarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.
Araç sahiplerinin temel yasal yükümlülükleri arasında yer alan zorunlu trafik sigortası, aracın trafiğe çıkabilmesi için gerekli bir sigorta türüdür. Araba sigortası sayesinde olası bir kaza halinde karşı tarafa ve üçüncü şahıslara verilen hasarın maddi sonuçlarının karşılanmasına destek olur. Bu anlamda kara yollarında seyir halindeyken yaşanan kazalarda oluşan zararlar için gereken güvenceyi sağlar. Araç trafik sigortasının amacı, kayıpları minimuma indirmek ve mevcut hakları korumaktır.
Araç trafik sigortası genel şartları, trafik sigortasının kapsamını ifade eden yazılı dokümanlardır. Bu dokümanlarda; poliçenin kapsamı, coğrafi konumu, başlangıç ve bitiş tarihi ve çeşitli hükümlere ilişkin bilgiler yer alır. Araç trafik sigortası genel şartlarında yazılı olan beyanlar geçerlidir ve poliçe tamamen bu genel şartlara bağlı kalınarak oluşturulur.
Oto zorunlu trafik sigortası genel anlamda karşı tarafın gördüğü hasarları karşılamakla beraber poliçe içeriğine göre üçüncü şahıslara verilen zararı ve hukuki süreçlerin giderlerini de üstlenmektedir. Eğer poliçenizde ek teminatlar yer alıyorsa çekici hizmeti, sağlık desteği ve yol yardımı almanız da mümkündür. Ayrıca aracın herhangi bir kazaya karışması halinde sakatlanma, maddi hasar ve ölüm gibi olaylarda poliçe limitlerine bağlı olarak sigorta şirketi tarafından ödeme sağlanmaktadır. Bu anlamda trafik sigortası kapsamında yer alan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Trafik sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri birkaç madde ile özetleyelim;
Daha fazla detaylı bilgi için İlk Kez Araç Sigortası Yaptıracaklara Tavsiyeler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik sigortası, yaptırılması zorunlu olan sigorta türlerinden biridir ve sigortasız aracın trafiğe çıkması yasaktır. Araç sigortasızken trafiğe çıkarsa para cezasının yanı sıra aracın bağlanması gibi durumlar da söz konusu olacaktır. Araç satın aldıktan sonra sigorta yaptırma süresi nedir sorusunun yanıtı için sayfamıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Trafik sigortasının prim ödemeleri, aracın türüne göre değişir. Örneğin otomobil, ticari araç sigortası, motosiklet ya da kamyonet gibi araçlar için farklı primler söz konusu olacaktır. Trafik sigortası teklifi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Trafik sigortasında çekici hizmeti bulunmaz.
Trafik sigortasında taksit mümkündür; dilerseniz kredi kartınızla taksitli olarak ödeme yapabilirsiniz.
Kazada kusurlu olan tarafın trafik sigortası, değer kaybını karşılar.
Trafik sigortası dahilinde değerlendirilmeyen bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Araba sigortası şu teminatlardan oluşur; maddi zararlar teminatı, sağlık giderleri teminatı, sürekli sakatlık teminatı ve destekten yoksun kalma yani ölüm teminatı.
Aşağıdaki haller trafik sigortasının teminat kapsamı dışındadır:
Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.
Aracın markası, yaşı, kayıtlı olduğu il ve hasarsızlık hali gibi bilgileri sigorta şirketi ile paylaştıktan sonra sigortalama süreçlerini başlatabilirsiniz. Dilerseniz trafik sigortasını Genç Sigorta üzerinden yalnızca birkaç dakikada yaptırabilir ve ihtiyaçlarınıza yönelik bir poliçeye uygun fiyata ulaşabilirsiniz. Yukarıda yer alan “beni arayın” butonu üzerinden sizi aramamızı talep edebilir ya da 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimiz üzerinden sigorta danışmanlarımıza bağlanabilirsiniz.
Trafik sigortası yaptırmak için güncel ruhsatınızı ve kimlik bilgilerinizi bizimle paylaşmanız yeterli olacaktır. Sigorta danışmanlarımız, ilgili bilgileri sizden aldıktan sonra poliçelendirme sürecini hızlı bir şekilde başlatacaktır.
Trafik sigortasının, araç henüz trafiğe çıkmadan önce yaptırılması gerekmektedir. Özellikle sıfır kilometre olan bir aracın satın alınması halinde sigorta işlemleri aracın devri tamamlanır tamamlanmaz aktif hale getirilmelidir. Eğer aracın daha önceden sahip olduğu bir poliçe varsa yeni sigorta da önceki poliçe süresi dolmadan yaptırılmalıdır. Bu sayede sigortasız araç kullanma cezasından kaçınabilirsiniz.
Yeni alınan araç, şahsın adına tescil edildiği gün, araç trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırılmalıdır. Trafik sigortasının her yaptırılmadığı ay için gecikme sürprimi uygulanır.
Trafik sigortası, çeşitli teminatlara sahip olmakla beraber yüksek limitleri ile hem sizin hem de trafikteki tüm üçüncü kişilerin geleceğini güvence altına almaktadır. Üstelik ekstra prim halinde lastik değişimi ve çekici ile kurtarma hizmeti gibi ek teminatlar da sağlanabilmektedir.
Eğer siz de en uygun trafik sigortası ya da en düşük trafik sigortası tekliflerinden yararlanmak istiyorsanız alanında uzman sigorta danışmanlarımızla iletişime geçebilir ve size özel teklifler hakkında bilgi ya da online sigorta teklifi alabilirsiniz. Bunun için dilerseniz sayfanın üst kısmında yer alan forma tıklayabilir veya 0216 411 95 17 numaralı telefon adresinden bize ulaşabilirsiniz. Trafik sigortası ücretleri ve sıfır araç sigortası hakkında detaylı bilgi için sigorta danışmanlarımız size destek olacaktır.
Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik sigortasının yaptırılması zorunlu olup, sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Eğer trafik sigortası olmadan trafiğe çıkılırsa hem ceza kesilir hem de araç bağlanır. Ayrıca trafik sigortası yaptırılmak istendiğinde gecikme zammı uygulanır ve varsa hasarsızlık indirimi hakkı kaybedilebilir.
Zorunlu trafik sigortasının geçerlilik süresi 1 senedir. Dolayısıyla her sene poliçe dönemi sonunda anlaşmalı olduğunuz acenteyi ziyaret ederek trafik sigortası yenileme işleminiz gerçekleştirmeniz gerekir. Ayrıca prim hesaplaması yapılırken sigortalının hasar geçmişi, aracın teknik özellikleri ve bunun gibi çeşitli bilgiler de göz önünde bulundurulabilmektedir.
Trafik sigortası hizmeti veren sigorta şirketleri aşağıdaki gibidir.
Trafik sigortası fiyatları; araç türüne, sürücünün hasar geçmişine, aracın kayıtlı olduğu ile bağlı olarak değişiklik gösterir. Taksi, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici için trafik sigortası fiyatları değişik olacaktır.
Trafik sigortası 2025 fiyatları için sigorta danışmanlarımızdan ücretsiz destek alabilirsiniz. Yukarıda yer alan “beni arayın” butonuna tıkladıktan sonra, sigorta danışmanlarımız mümkün olan en kısa sürede tarafınıza dönüş sağlayacaklardır.
Trafik sigortası isteğe bağlı sebeplerden iptal edilemez. Ancak poliçe vadesi başlamamış, araç satılmış, araç kullanılamayacak hale gelmiş, sigortalı vefat etmiş veya araç için yürürlükte mükerrer poliçe varsa trafik sigortası iptal edilebilir.
Aracın satıldığı günden itibaren 15 gün boyunca trafik sigortası yeni araç sahibi için güvence sağlamaya devam eder. 15. günün sonunda yeni araç sahibi trafik sigortasını yaptırmak zorundadır. Eğer yeni araç sahibi trafik poliçesini yaptırmazsa araç trafikten men edilir ve ceza kesilir.
İlk kez trafik sigortası yaptıran kişiler dördüncü basamaktan başlar. Aracın kazaya karışıp karışmaması sigortalının basamağını etkiler. Sigortalının bulunduğu basamağa göre hasarsızlık indirimi oranı da belirlendiği için prim üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabilir.
Trafik sigortası basamakları 7 kademeden oluşmaktadır. İlk defa trafik sigortası yaptıran kişiler 4. basamaktan başlarken, sigortalının hasar kaydına göre basamak kademesi düşebilir veya yükselebilir. Hasarsız geçen bir yılın sonunda sigortalı 5, 6, ve en son basamak olan 7’ye yükselebilir.
2025 yılı itibariyle trafik sigortası karşı taraftaki hasarın 300 bin TL’ye kadar olan tutarını öder, bu rakam araç başınadır. Kaza başına yapılan ödeme miktarı ise 600 bin TL olarak güncellenmiştir.
Kasko ve trafik sigortası arasındaki en belirgin fark, kaskonun tamamen isteğe bağlı olarak yapılmasıdır. Trafik sigortası ise zorunlu bir sigorta türüdür ve belirli limitler dahilinde karşı tarafta oluşacak maddi zararlar güvence altına alınır. Kasko poliçesinde ise kendi aracınızda yaşanan zararlar için bir teminat sağlanmış olur. Ayrıca trafik sigortasında gecikme cezası mevcuttur ve gerekli ödemeler yapılmadığı sürece aracın geri alınması mümkün değildir. Kaskoda ise böyle bir yaptırım bulunmamaktadır.
Aracınızın trafik sigortası sorgulama işlemleri için resmi portal olan e-Devlet’i ziyaret edebilirsiniz. Gerekli bilgilerle buradan giriş yaparak arama butonuna “trafik poliçe sorgulama” yazmanız halinde istediğiniz veriye erişebilirsiniz. Bu sayede hem sigortanızın ne zaman yenilenmesi gerektiğini görürsünüz hem de poliçe tarihinin geçmiş olup olmadığınız kontrol etmiş olursunuz. Ek olarak bu platformdan sadece kendi üzerinize olan araçlar için sorgulama yapabileceğinizi unutmamalısınız. Başkasına ait bir araç için sorgulama yapmanız mümkün olmayacaktır.
Trafik sigortası, gasp edilmiş veya çalıntı olan araçların gerçekleştirdiği kazalar için herhangi bir güvence sağlamamaktadır. Dolayısıyla bu araçlarla kaza yapılması halinde sigorta şirketinden herhangi bir ödeme almanız mümkün değildir. Buna ek olarak kazada üçüncü bir şahsın yer almaması da sigorta kapsamı dışındadır. Eğer aracınız bariyerlere, duvara veya sürücüye ait başka bir araca çarparsa trafik sigortası kapsamında ödeme alamazsınız.
Bazı sürücüler ek bir maliyet olarak düşündükleri için bazen trafik sigortalarını yaptırmamaktadır. Ancak zorunlu trafik sigortasının yaptırılması yasalarca zorunludur ve aksi takdirde araç sahipleri bazı cezalara tabi tutulmaktadır. Bunlardan ilki para cezası olmakla birlikte 2024 yılına göre trafik sigortası yaptırmamanın cezası 691 TL olarak belirlenmiştir.
Ek olarak poliçenin yenilenmemesi durumda geciktirilen her ay için %5’lik bir gecikme cezası uygulanmaktadır. Bir diğeri ise trafikten men cezasıdır. Yetkili birimler tarafından bir aracın zorunlu trafik sigortasının olmadığı tespit edildiğinde araç trafikten men edilebilmektedir. Böyle bir durumda da araç sahibi hem aracın otoparkta kaldığı gün sayısının otopark ücretini hem de çekici ücretini ödemek zorundadır.
Bu sorunun pek çok yanıtı olabilmekle beraber en sık karşılaşılan durum aracın uzun süre boyunca sigortasız kalma halidir. Çünkü bunun sonucunda sigorta bedeline, gecikme cezası da eklenecektir. Aynı zamanda aracın kaç kazaya karıştığı, trafik sigortası fiyatlarını artıran bir etmendir. Dolayısıyla bir araç ne kadar çok kazaya karışırsa bir sonraki dönem için trafik sigortası bedeli de daha yüksek çıkacaktır.
Kimlerle Çalışıyoruz?