Yurtdışına Çıkarken Valizde Olması Gerekenler Nelerdir?
Her yolculuğun kendi içinde ayrı prosedürleri ve gereklilikleri vardır. Özellikle yurtdışı uçuşlarında valiz kontrol noktalarında maddi zarara uğramamak ve eşyalarımızı orada bırakmamak için yolculuk öncesi valize konanları kontrol etmekte yarar var.
Bu yazımızda yurtdışına çıkarken alınması gerekenler ve yurtdışına çıkarken valizde olması gerekenlere dair pek çok detayı sizlerle paylaşacağız.
Yurtdışına Çıkarken Valizde Olması Gerekenler
Yurtdışına çıkarken dikkat edilmesi gerekenlerin başında, valize neler koyacağınız vardır zira her eşyanızı valizde taşıyamayabilirsiniz. Aslında bu maddeyi el çantasında olması gerekenler, kabin bagajında olması gerekenler ve kayıtlı bagajda olması gerekenler şeklinde 3 maddede ele almak çok daha doğru olacaktır.
“Vize Nedir?” başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir
El Bagajında Neler Olmalı?
Yurtdışına çıkmadan önce yapılması gerekenler listesinin başında valize ne konacağının aşağı yukarı planlanmasıdır. Bunun temel nedeni kabin ya da el bagajı olarak istediğimiz her şeyi valize alamamamızdır. Özellikle makas gibi kesici aletler ve çakmak gibi yanıcı maddeler asla el bagajlarına kabul edilmez. Peki ideal bir el bagajında neler olmalı?
- Pasaport, seyahat sağlık sigortası gibi belgeler
- Kredi kartı ya da nakit para
- Telefon ve kulaklık
- Yolculuk sırasında kullanmanız gereken ilaç ya da takviye gıdalar
- Maske, dezenfektan, ıslak mendil peçete gibi temel hijyen ürünleri
- Kitap ya da dergi gibi eşyalar
- Özellikle uzun yolculuklar için üzerinize yiyecek ya da içecek dökülmesi ihtimaline karşı yedek çamaşır ve kıyafet
- Kadın yolcular için ped
- Varsa gözlükleriniz ve uzun yolculuklar için lens kutusu ya da solüsyon
Seyahat sağlık sigortası, el bagajı listesinin başında pasaport ile birlikte yer alır. Zira pek çok ülke için seyahat sağlık sigortası yaptırmak bir zorunluluktur. Zorunlu olmayan ülkeler için de şahsi korumanızdır zira olası sağlık sorunlarının yanı sıra kayıp bagaj, hukuki yardım, seyahat iptalleri vb. gibi pek çok konuda da sigorta güvencesi altında olabilirsiniz.
Detaylı bilgi için Seyahat Sağlık Sigortası sayfamızı ziyaret edebilir ya da 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimizi arayarak sigorta danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Kabin Bagajında Neler Olmalı?
Yurtdışına çıkarken yanımıza almamız gerekenleri sıralamaya kabin bagajı ile devam edelim. Kabin bagajına alınması gerekenlerden bazıları;
- Varsa bilgisayar, fotoğraf makinesi, şarj aleti gibi elektronik cihazlar
- Para ya da mücevher gibi değerli eşyalar
- 100 ML’den az olmak koşuluyla şampuan, saç kremi, vücut losyonu gibi kozmetik ürünler
- Kıyafet ve ayakkabılar
- Kişisel diğer eşyalar
Kayıtlı Bagajda Ne Olmalı?
Yurtdışına giderken alınması gerekenlerin kayıtlı bagaj bölümüne geldik. Bu bagajı uçağın kargo bölümüne vereceğiniz için kabin ya da el bagajına oranla yanınıza daha fazla eşya alabilirsiniz.
- Kıyafet ve ayakkabı
- Cilt bakım ürünleri
- Saç bakım ürünleri
- Makyaj malzemeleri
- Kişisel diğer eşyalar
Kayıtlı bagaj için ML sınırı yoktur yani birden fazla parfüm ya da kozmetik ürününüzü koyabilir ve bagaja verebilirsiniz. Olası patlama riskine karşı çakmak gibi yanıcı maddeleri valize almamanızda yarar olacaktır. Unutmayın ki basit bir deodorant bile patlama riski taşır bu nedenle valize koyduğunuz her ürünün “patlayıcı, kesici, yanıcı” olup olmadığına dikkat edin. Hazır yeri gelmişken bir de valizde olmaması gerekenlere dair detaylı bilgi paylaşalım.
Yurtdışına Çıkarken Valizde Olmaması Gerekenler
Eğer kabin ya da el bagajı ile seyahat edeceksiniz, yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere; patlayıcı, kesici, yanıcı hiçbir aleti yanınıza alamazsınız. 100ML’i aşan parfüm, vücut spreyi ve hatta kolonya gibi ürünler de kabine alınmayan ürünlerdir.
Yurtdışına çıkarken valize konmaması gereken ürünlerden birkaçı;
- Patlayıcı ürünler
- Her türlü ateşli silah vb. gibi aletler
- Sprey ve yanıcı gazlar
- Yanıcı maddeler
- Manyetik ürünler
- Alarmlı evrak çantaları
- 100 ML’i aşan kozmetik ürünler
- 1 litre hacimli sıvılar
- Jilet, makas, çekiç gibi ürünler
- Saç maşası ya da saç düzleştiricisi gibi ürünler
- Alkol alınması durumunda 100 ML’i aşmayacak kilitli poşetlerde taşınması ve ürünün faturası
- Tereyağı, dondurma, reçel, bal, pekmez, peynir gibi bazı yiyecek ve içecekler
Yurtdışına Çıkarken Havaalanında Yapılması Gerekenler
Yurtdışına çıkmak için gerekenler listesi oluşturduktan sonra, havaalanında yapılması gerekenler aşamasına geçebiliriz. İlk kez yurtdışına çıkacaklara tavsiyelerin başında havaalanı ve olası kaos ortamını yönetme konusunu verebiliriz.
Özellikle sezon dönemlerinde havaalanları normalin çok üzerinde bir kapasiteye sahip olur; uzun, çok uzun pasaport kuyrukları, harç ödeme merkezlerinde kalabalık, uzun bagaj teslim kuyrukları derken uçağı kaçırmanız bile söz konusu olabilir. Peki bu noktada ne gibi önlemler almak gerekir?
- Check-in’i online olarak mutlaka yapın. Biletinizi satın aldıktan sonra uçağınızın check-in’e ne zaman açılacağı bilgisi verilir. Açılır açılmaz hemen check-in yapın. Bu durum sadece yurtdışı değil yurt içi uçuşlar için de geçerli.
- Yurtdışına çıkmadan önce almanız gereken yurtdışı çıkış harcı pulunu online olarak alabilirsiniz bu sayede uzun kuyruklara girmenize gerek kalmaz.
- Pasaport kontrolü için tüm belgelerinizi önceden hazırlayın ve evden çıkmadan önce mutlaka kontrol edin. En ufak bir yanlışlık, uçağa binmenize engel olabilir.
- Bagajınızı teslim ederken etiketinin doğru olup olmadığını kontrol edin bu sayede bagajınız kaybolsa dahi kolayca size ulaştırılabilir.
- Bazı ülkeler, giriş yapmadan önce yolcu bildirim formu isteyebilir. Bu formda seyahat bilgilerine dair detaylar yer alır. Gideceğiniz ülke böyle bir form istiyorsa mutlaka önceden doldurun.
- Uçak biletinizi ve biniş kartınızı iyi muhafaza edin ve hazır bulundurun.
- Güvenlik kontrolünden geçerken çantanızın her kurala uygun olduğuna emin olun aksi takdirde uymayan ürünleri orada bırakmak zorunda kalırsınız.
Yurtdışına İlk Kez Çıkacaklara Tavsiyeler
Yurtdışına çıkarken neler gerekli sorusunun yanıtlarını paylaştık şimdi de birkaç ipucu ile yazımızı sonlandıralım.
- Bazı ürünleri gittiğiniz ülkelerde de kolaylıkla bulabilirsiniz bu nedenle bagaj kilo hakkını doldurmamak için listenizi gözden geçirin. Örneğin diş macunu, diş fırçası ya da şampuan gibi ürünleri gittiğiniz ülkelerden de alabilirsiniz, bagajda yer tutmasına gerek olmayabilir.
- Gittiğiniz ülkenin hava koşularını mutlaka göz önünde bulundurun. Orada olacağınız tarihlerdeki hava şartlarına göre bagajınıza ilaveler yapın.
- Kabin ya de el bagajlarında birtakım sınırlamalar olsa da kayıtlı bagajlarda biraz daha geniş imkanlara sahipsiniz. Bu nedenle el bagajınıza yalnızca uçuş esnasında yanınızda olması gerekenleri alın geri kalanını kayıtlı bagaja yerleştirin.
- Pasaport, seyahat sağlık sigortası gibi belgeler daima yakınınızda bulunsun. Onları kaybetmeniz durumunda pek çok prosedürü yeniden uygulamanız gerekecektir. Bu nedenle kişisel eşyalarınızın yanı sıra uçuş için bu belgelerinizi de mutlaka yakınınızda bulundurun.
Genç Sigorta’dan satın alabileceğiniz diğer sigorta ürünleri de dikkatinizi çekebilir.