Uçakla Cenaze Nakli Nasıl Yapılır?

Yurtdışında vefat eden kişilerin, ülkeye geri dönebilmesi için birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu prosedürler yurtiçinde de yurtdışında da farklı gereklilikleri doğurur. Peki uçakla cenaze nakli nasıl yapılır? Bu yazımızda yurtdışında ölen Türk vatandaşlarının ülkeye getirilmesiyle alakalı uluslararası cenaze prosedürleri paylaşıyoruz.

Uçakla Cenaze Nakli Nasıl Yapılır?

Yurtdışı cenaze nakli için öncelikli olarak birtakım cenaze nakil işlemlerinin yerine getirilmesi gerekir. Bu işlemlerden bazılarını maddelere bölerek aktaralım.

  • Risk grubunda yer almayan ülkelerden gelen cenazeler “kargo” olarak değerlendirilir ve cenaze kargo uçağı ile nakil işlemi sağlanır. Bulaşıcı bir hastalık neticesinde vefat durumu yaşandıysa, ilgili makamlar tarafından değerlendirme yapılır ve ona göre bir yol izlenir. Eğer yapılan değerlendirme neticesi olumsuz ve riskli sonuçlanırsa, tabut açılamaz ve defin işlemi de gerçekleştirilemez; bu konudaki nihai karar yetkili sağlık birimine aittir.
  • Uluslararası cenaze için yurt dışı resmi dairelerinden istenen evraklar toplanmalı ve konsolosluğa gidip cenaze nakli için onay alınmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için bir ölüm belgesi düzenlenir ve bu sayede nakil işlemleri de prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilir.
  • Ölümün nerede olduğu, nakil işlemi için önem arz eder. Örneğin ölüm hastanede gerçekleştiyse, bu durumda hastanedeki yetkili tarafından ölüm belgesi hazırlanır.
  • Riskli olan bölgelerden gelen cenazelerin sorumluluğu Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Sağlık Müdürlüğü ve havalimanı-liman-kara hudut kapılarında görev alan sağlık denetim merkezlerine aittir ve yetkili sağlık görevlileri tarafından işlemler yürütülür.

Cenaze Uçakla Nasıl Gider?

Cenaze uçağa taşınırken; ambulans, cenaze nakil aracı ya da başka bir çekici ile transfer gerçekleştirilir. Yolcular uçağa binmeden önce tabut uçağa yüklenir bu nedenle alanın içinde herhangi bir cenaze görmek söz konusu olmaz.

Tabut uçağa yüklendikten sonra yolcular da uçağa alınır ve ayrı bölümlerde yolculuk başlar. Uçak piste indiğinde cenaze için ayrı bir bölümden gerekli diğer işlemler gerçekleştirilir. Yolcular ve tabut farklı bölümlerden binaya giriş yapar ve cenaze direkt ilgili birime yönlendirilir.

Riskli Ülkelerden Uçakla Cenaze Nakli

Risksiz ülkeden uçakla cenaze nakli yapmak için cenaze nakil belgesi gerekir. Belge bulunmuyorsa cenaze sahiplerinin dış temsilciliklerle iletişime geçmesi gereklidir. Belge ulaştıktan sonra sağlık görevlisi tarafından gereken işlemler yürütülür.

  • Riskli ülkeden getirilen cenazede eğer bulaşıcı bir hastalık nedeniyle ölüm gerçekleştiyse buna göre bir belge düzenlenir ve cenaze ile direkt temasa geçilmemesi bildirilir.
  • Evraklardaki bilgiler eksikse dış temsilcilikle iletişime geçilir ve eksik olan bilgiler tamamlanır.
  • Riskli ülkelerden gelen cenazelere ait Türkiye’ye giriş belgeleri, yetkili birimler tarafından kayıt altına alınır ve arşivlenir.

Eğer riskli olarak belirtilen bir ülkeden cenaze nakli yapacaksanız mutlaka bulunduğunuz ülkenin ilgili prosedürlerini inceleyin zira eksik olan tek bir evrak bile nakli güçleştirecektir.

Risksiz Ülkelerden Uçakla Cenaze Nakli

Risksiz ülkelerden gelen cenazeler “kargo” olarak değerlendirilir ve Gümrük Müdürlüğü tarafından işlemler yürütülür.

  • Kişi bulaşıcı hastalıktan dolayı vefat ettiyse, defin işlemleri için sağlık personeli görevlendirilir.
  • Risksiz olan ülkelerden gelen cenazelerle ilgili işlemler Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra havalimanı, liman ya da bazı kara hudut kapılarındaki sağlık denetleme merkezleri tarafından gerçekleştirilir.
  • Eğer giriş noktası merkezi değilse bu durumda Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından yetki verilen sağlık görevlileri tarafından da işlemler gerçekleştirilebilir.

Cenaze Girişinde Risksiz Ülkeler Listesi

Cenaze nakli için risksiz ülkelerden bazıları; Yunanistan, Ukrayna, Almanya, Arnavutluk, Slovenya, Slovakya, Avusturya, Azerbaycan, Sırbistan, Rusya, Bosna Hersek, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Danimarka, Monako, Moldova, Ermenistan, Estonya, Meksika, Güney Kıbrıs, Makedonya gibi ülkelerdir. Bu ülkeler Avrupa Konseyi Üyesi ve Gözlemci Ülkeler olarak geçerler.

Vatikan, ABD, İsrail, Kanada ve Japonya gibi gözlemci ülkeler de risksiz olarak değerlendirilen ülkelerden birkaçıdır.

Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Sayesinde Cenaze Nakil Organizasyonu Sorunsuz Bir Şekilde Gerçekleştirebilirsiniz

Elbette gidilen her seyahatten sağlıkla dönmek ortak arzu ve fakat süreç her zaman umduğumuz gibi ilerlemeyebilir. Bu noktada yaşanan sorunlar yalnızca manevi değil maddi anlamda da pek çok yükü sırtlanır. Yurtdışında yaşanabilecek olası sağlık sorunları için tasarlanan Seyahat Sağlık Sigortası ile yalnızca sağlık giderleri değil cenaze nakli gibi durumlardan doğan masraflar da sigorta tarafından karşılanır.

Seyahat Sağlık Sigortası’nda yer alan cenaze nakli teminatıyla, tüm nakil işlemleri sigorta tarafından üstlenilir. Seyahat sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için linke tıklayabilir ya da 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezi üzerinden sigorta danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz sitemizde bulunan iletişim formunu da doldurabilir ve sizi aramamızı talep edebilirsiniz.

Uçakla Cenaze Nakli Ücretli mi?

Cenaze uçağı ile cenaze nakli yapmak için belirli bir ücret ödemek gerekir. Bu ücret, hava yolu şirketinin fiyat politikasına bağlı olarak değişir. Ancak seyahat sağlık sigortası bulunan bir sigortalı vefat ettiyse, cenaze nakil işlemleri için varisine tazminat ödemesi yapılır bu sayede herhangi ek bir ücret ödenmesine gerek kalmaz.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.