Overbooking Nedir? Overbooking Tazminatı

Günümüzde giderek yaygınlaşan uçaklı seyahatler hayatımızı ve özellikle zamanımızı pozitif yönde etkiliyor olsa da bazı dezavantajların varlığını da göz ardı etmemek gerekir. Uçaklı seyahatlerde en sık yaşanan sorunlardan biri fazla bilet satışı olarak da tanımlayabileceğimiz overbooking yani “çifte rezervasyon”dur.

Bu yazımızda overbooking hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.

Overbooking Nedir?

Overbooking kelimesini dilimize çift rezervasyon olarak çevirebilir ve özet bir şekilde “uçakta fazla bilet satılması” şeklinde izah edebiliriz. Kısa bir tanım olarak ise şu ifade uygun olacaktır; yolcuların uçağı kaçırma, geç kalma, biletini iptal etmesi ya da check-in saatini geçmesi gibi durumlarda havayolu şirketinin uğradığı zararı minimuma indirmek adına yapılan ekstra koltuk satışıdır.

Önceden bilet alan yolcular türlü nedenlerden uçağa yetişemeyebilir. Bu durumda uçak, eksik kapasite ile uçar ve dolayısı ile maddi anlamda zarara uğrar. Overbooking sayesinde yolcu gelmese bile satılan fazla biletler nedeniyle uçak yine kapasitesini doldurur ve zarar etmez. Overbooking’teki temel amaç; havayolu şirketinin kapasite israfını azaltmaktır.

Overbooking Neden Yapılır?

Havayolu şirketleri biletli yolcuların uçaklarını kaçırması, iptal etmesi, check-in süresine geç kalması ya da uçuşa gelmemesi gibi durumlarda overbooking uygular çünkü eksik kapasite ile uçuş gerçekleştirmek istemez. Bu nedenle mevcut kapasiteyi korumak ve maddi zarar etmemek için overbooking uygular.

Overbooking Olmadan Nasıl Seyahat Edilir?

Overbooked riskiyle karşılaşmamak için seyahat öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan birkaçını maddeleyelim.

  • Bileti satın aldıktan sonra mutlaka check-in saatini kontrol edin ve kendinize not alın. Uçak check-in’e açıldığında hemen koltuk seçiminizi yapın. Bu önlem, overbooking’e karşı alacağınız ilk tedbirdir.
  • Uçak saatinden en az 2-3 saat önce alanda olun ve kontuar sırasına girin. Son yıllarda yalnızca makineler aracılığı ile valiz teslim işlemleri de yapılıyor olsa da oradaki kuyruğu da göz ardı etmeyin.
  • Alana giriş yaptıktan sonra çok oyalanmadan direkt kapınıza yönelin. Bazen uçakların yanaşacağı kapı numaraları değişebiliyor ve çok uzağa alınabiliyor. Anonsu anında duymak ve revize edilen kapıya yönelmek zaman kaybını önleyecektir.
  • Özellikle bazı günlerde kapasitenin çok dolu olacağı aşikâr. Bayram, yeni yıl ya da resmî tatil günlerine bilet alacaksanız çok daha temkinli olmanızda yarar var.
  • Eğer bagajınız yoksa ya da yalnızca kabin bagajınız varsa online check-in yaptırarak zamandan tasarruf sağlayabilir ve overbooking riskini düşürebilirsiniz.

Overbooking Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Overbooking durumu varsa alanı terk etmek yerine önce haklarınızı öğrenmeniz gerekir zira havayolu şirketi bu noktada yaşadığınız zararı karşılamakla yükümlüdür. İlgili havayolu şirketinin alandaki ofisine gidip haklarınız konusunda bilgi edinin. Peki bu haklar neler? Gelin bir sonraki başlığımızda anlatalım.

Overbooking Masraflarını Seyahat Sağlık Sigortası Güvencesine Alın

Overbooking yaşanması durumunda maddi manevi mağduriyet yaşanacağı aşikâr. Bu mağduriyeti maddi anlamda karşılamanın en “garanti” yollarından biri sigorta yaptırmaktır. Seyahat sağlık sigortası poliçenize ekleyebileceğiniz “overbooking teminatı” ile alanda yaşayacağınız mağduriyet, maddi anlamda güvence altına alınır. Yanı sıra; rötar, bagaj kaybı, kapkaç gibi nedenlerden doğan zararlarınız da sigorta güvencesine alınabilir.

Genç Sigorta müşteri hizmetleri 0216 411 95 17’dir. Çağrı merkezimizi arayarak sigorta danışmanlarımızdan konuya ait detaylı bilgi alabilirsiniz.. Detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Overbooking Nedeniyle Yolcuya Tanınan Haklar

Overbooking nedeniyle yaşanan problemlerden doğan zararlar, havayolu şirketi tarafından telafi edilir. Bu haklar, havayolu şirketine bağlı olarak çeşitlenebilir ancak temelde aşağıdakileri kapsar.

  • Yolcunun beklediği süre boyunca yeme-içme masrafları karşılanır.
  • Yolcunun konaklaması gerekiyorsa bu masraflar da havayolu şirketine ait olur.
  • Yolcuya 100 Euro ila 600 Euro arasında değişen bir tazminat tutarı ödenir.
  • Havayolu şirketi, yolcuya yeni bir uçuş bileti ayarlamakla mükelleftir.
  • Yolcunun maddi ve manevi kaybı fazlaysa ve uzlaşmaya gitmiyorsa yargıtay kararıyla havayolu şirketine dava açma hakkı vardır.

Overbooking Oranı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Uçuş firmalarının bu anlamda bir ortalama istatistiği vardır; iptallerin yılın hangi döneminde ağırlıklı olduğunu önceden ölçümleyebilirler. Haliyle overbooking uygulaması zamanlaması da bu verilere göre yapılır. Özellikle sezon dönemlerinde her uçuşa farklı oranda overbooking uygulanır. Özetle overbooking hesaplama oranı, şirketlerin uçuş istatistikleri ve sezonsal veriler doğrultusunda gerçekleştirilir.

Overbooking Nedeniyle Çıkan Problemler Nelerdir?

Şimdi tam tersi bir tabloyu konuşalım. İptal yok, gecikme yok, check-in’ler de zamanında yapılmış. 100 kişilik uçak kapasitesine 120 kişilik bilet satışı olmuş ve herkes tam vaktinde alana gelmiş. Peki bu durumda neler yaşanır?

  • Öncelikle mağdur olan yolculara farklı alternatifler sunulur. Son anda check-in yapan ve fazla olan yolcular farklı seferlere yönlendirilebilir ya da belirli bir ücret karşılığında uçuştan vazgeçmeleri ve bir sonraki uçuşa geçmeleri talep edilebilir.
  • Yolcu overbooking tazminatını kabul etmez ve uçuşa katılmak isterse, gönüllü yolcuların olup olmadığı sorulur ve gönüllü yolcu ile yer değişimi yapılır.
  • Uçakta yer olması durumunda, uçak bir üst segmente yükseltilir. Örneğin ekonomi bileti alan bir kişi, overbooking ile karşılaşırsa ve uçakta Businness Class’ta boşluk varsa, yolcu BC uçar.
  • Uçakta yer olmaması ve bekleme süresinin çok olması durumunda bir sonraki sefere kadar tüm yeme-içme ve konaklama masrafları havayolu şirketi tarafından üstlenilir.

Overbooking Tazminatı Nedir?

Yolcuların overbooking ile karşılaşması durumunda, havayolu şirketi tarafından belirli bir tazminat ödemesi yapılır. Bu tazminat 100 Euro ile 600 Euro arasında değişebilir. Buna kısaca overbooking tazminatı adı verilir. Tazminat tutarları, havayolu şirketine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama aşağıdaki rakamlar telaffuz edilir.

  • İç hat uçuşlar için overbooking tazminat ödemesi 100 Euro
  • 0 km ila 1500 km arasındaki dış hat uçuşları için tazminat ödemesi 250 Euro
  • 1501 km ila 3500 km arasındaki dış hat uçuşları için tazminat ödemesi 400 Euro
  • 3501 km ve üzeri seyahatler için overbooking tazminat ödemesi 600 Euro

Overbooking Tazminatı Nasıl Alınır?

Overbooking tazminatı alabilmek için birtakım şartların yerine getirilmiş olası gerekir. Örneğin kalkışa 45 dakika kalmış olasına rağmen check-in yapılmadıysa herhangi bir tazminat ödemesi olmayacaktır. T.C. kimlik belgesi ya da pasaportu olmadan uçağa girmek isteyen yolcular için de ödeme gerçekleşmez. 

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.