Otomatik BES Katılım Nedir? Nasıl Yapılır?
Rahat koşullarda bir emeklilik dönemi geçirebilmek için ek olarak pek çok gelire olan ihtiyaç malum. Bu ek gelirlerden en önemlilerinden biri ise BES yani diğer adıyla Bireysel Emeklilik Sistemi. Bu yazımızda Otomatik Katılım olarak da bilinen Otomatik BES hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız. Önce Otomatik BES Katılım ne demek kısaca değinelim ve ardından detaylara geçelim.
Otomatik BES Nedir?
BES Otomatik Katılım; 45 yaşını doldurmamış özel sektör ya da kamu çalışanlarının, işveren tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilmesine kısaca Otomatik Katılım Sistemi adı verilir. Bu sistem, kriterlere uyan çalışanlara kanunen yapılması gereken bir sistemdir.
Çalışanlar her ay prime esas kazançlarının minimum %3’üne karşılık olan tutarı, Otomatik Katılım planlarına aktarılır ve bu sayede emekliliğe yönelik ek tasarruf yapma imkânı sağlamış olurlar. Çalışan isterse Otomatik BES sisteminden çıkabilir, diğer bir deyişle bir kere sisteme giriş yapıldıktan sonra o sistemde kalma zorunluluğu yoktur; 2 ay içinde herhangi bir kesinti olmaksızın sistemden çıkmak mümkündür.
Otomatik BES Emeklilik Şartları Nelerdir?
Otomatik Katılım Emeklilik için gerekli olan şartlar; kişinin kamu ya da özel sektörde çalışması ya da çalışmaya başlayacak olması ve 45 yaşını doldurmamış olmasıdır. 45 yaşın altındaki kişiler, işveren tarafından otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil edilebilirler.
Otomatik BES Faydaları Nelerdir?
Otomatik BES Birikimi yapmanın pek çok faydası bulunur. Bu faydalardan bazılarını birkaç madde ile özetleyelim.
- Ödediğiniz katkı payının %30’u oranında devlet katkısı sağlamak mümkündür.
- 2 aylık cayma süresinin ardından sistemde kalmaya devam edildiği taktirde bir kereye mahsus olarak 1000 TL başlangıç devlet katkısı alınabilir.
- Emeklilik dönemi geldiğinde, maaşa ek olarak %5 oranında bir katkı sağlamak mümkündür.
- Sözleşme kapsamında birikim yapmak çok daha kolaydır.
- Güvenli ve şeffaf bir sistem olduğu için birikim yapılırken herhangi bir güven açığı oluşmaz ve şeffaflık ilkesi gözetiminde gereken işlemler tamamlanır.
- Emeklilik döneminde maddi açıdan çok daha rahat ve konforlu bir zemin hazırlanmış olur.
Otomatik BES Yaş Sınırı Nedir?
OKS için yaş sınırı 45 yaşını doldurmamış olmaktır. 45 yaşını doldurmayan kamu ya da özel sektör çalışanları, işveren tarafından otomatik BES sistemine dahil edilebilir.
Otomatik BES Yapan Şirketler
Otomatik BES yapan pek çok banka ve sigorta şirketi vardır. Anadolu Hayat Sigorta, AXA Hayat ve Emeklilik, Türkiye Sigorta gibi şirketler otomatik BES yapan sigorta şirketlerinden bazılarıdır. Sigorta şirketleri hakkında detaylı bilgi almak için Anlaşmalı Sigorta Şirketleri sayfamızı inceleyebilir ve tüm sigorta şirketlerini görüntüleyebilirsiniz.
Otomatik BES Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dair tüm sorgulamalarınızı e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sistemine şifrenizle giriş yaptıktan sonra Bireysel Emeklilik Sözleşmesi’ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
BES’inizi Genç Sigorta üzerinden yaptırdıysanız 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimiz üzerinden sigorta danışmanlarımızla iletişime geçebilir ve poliçenize dair tüm sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Otomatik BES Nasıl İptal Edilir?
BES iptali için bağlı olduğunuz banka ya da sigorta şirketiyle iletişime geçmeniz yeterlidir. Eğer OKS, işlemi bağlı olduğunuz kurum tarafından yapıldıysa o zaman kurumla iletişime geçip iptal prosedürünü başlatabilirsiniz.
Otomatik BES Kesintisi Ne Kadardır?
Otomatik BES sistemine dahil olan çalışan, asgari prime esas olan kazancının %3’üne karşılık tutarı kadar katkı payı ödemesi gerçekleştirilir. Çalışan, belirlenen tutardan daha yüksek tutarda bir kesinti yapılmasını da işvereninden talep edebilir.
Otomatik BES Kimlere Zorunlu?
45 yaşını doldurmamış her kamu ve özel sektör çalışanı, işveren tarafından OKS sistemine dahil edilmelidir.
Otomatik BES Mantıklı mı?
Otomatik BES sisteminde kalmak mecburi olmasa da sisteme kayıtlı olmanın pek çok faydası bulunur. Emeklilik döneminde, mevcut maaşa ek olarak daha fazla gelir elde etmek ve ileri yaşları maddi açıdan daha konforlu geçirebilmek için otomatik BES yaptırmak son derece yerinde bir karar olacaktır. Yapılan ufak katkı payı ödemeleri ile ilerleyen yaşlarınızı şimdiden koruma altına alabilir ve rahat bir emekliliğin konforuna varabilirsiniz.
Otomatik Katılım ile BES arasındaki Fark Nedir?
BES ve otomatik katılım sistemi arasındaki farkı birkaç madde ile özetleyelim.
- BES, gönüllülük esasına dayalıdır ve herkes BES’e katılabilir. Ancak OKS, maaşlı çalışanlar için işveren tarafından yapılması zorunlu olan uygulamalardan biridir.
- BES için yaş sınırı 18 yaşını dolduran herkestir. OKS ise 45 yaş altı çalışanlar için yapılan bir uygulamadır.
- BES sisteminde kişi dilediği emeklilik şirketini tercih edebilir. OKS’de ise emeklilik şirketinin hangisi olacağına işveren karar verir.
- Her iki sistemde de devlet katkısı %30 oranındandır. Ancak OKS’de cayma süresi sonrası ek olarak 1000 TL daha devlet katkısı sunulur.
- BES sisteminde belirli limitleri aşmamak koşulu ile birtakım kesintiler olabilir ancak OKS’de kesinti yoktur.
- BES sisteminde katılımcılar ek katkı payı yatırabilir ancak OKS’de ek bir katkı payı yatırma imkânı bulunmaz.
Otomatik BES Ödenmezse Ne Olur?
Otomatik BES, işverenler için zorunludur. Eğer bir sebepten işveren otomatik BES mevzuatına uymazsa bu durumda yapılan her bir ihlal için idari para cezası uygulanır. Bu para cezası her yıl değişir.
Katkı payının eksik ya da geç yatırılmasının da bir sonucu olacaktır; böyle bir durumda çalışanın birikiminde oluşan maddi kayıplardan işveren sorumlu olacaktır.
Otomatik BES 45 Yaş Dahil mi?
Otomatik BES, 45 yaşını tam olarak doldurmamış kişilere uygulanan bir sistemdir. Ancak 20 Ocak 2022 tarihli Resmî Gazete ’ye göre kanun maddesine ek yapılarak; talep halinde 45 yaş üstü çalışanlar da otomatik katılım sistemine dahil edilebilir. Detaylı bilgi için sigorta şirketinizle mutlaka iletişime geçiniz.
Genç Sigorta üzerinden teklif ve bilgi alabileceğiniz aşağıdaki ürünlerimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.