Anasayfa > Kurumsal ve Endüstriyel Sigortalar > Yangın ve Ek Teminat Sigortaları
İşveren sorumluluklarını koruma altına almakla birlikte; işyerinde güveni sağlayarak huzurlu bir çalışma ortamı sunduğu için yaptırılması oldukça önemlidir.
Yangın ve Ek Teminat Sigortaları poliçelerinde, farklı teminat paket seçeneklerinden yararlanabilir; işletmelerinizin ihtiyaçlarına yönelik en doğru çözüme kavuşabilirsiniz:
Yangın ve Ek Teminat poliçe teminatları; sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebilmekte, iş sektörü ihtiyaçlarına göre paketler seçilebilmekte veya özel hazırlanan poliçeler ile ek prim karşılığında teminat eklemesi yapılabilmektedir. Tüm teminatlarının yanı sıra; elektrik ve su tesisatı, çilingir ve cam hizmetleri, çalışan ve mesai saatlerinde iş yerinde bulunan kişiler için acil ambulans hizmeti gibi limitler kapsamında ücretsiz sunduğu ek teminatlardan faydalanarak, yüksek standartta hizmet alabilirsiniz. Sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebilen taksit imkanı ve uygun prim ödemeleri ile bütçenizi zorlamadan sigorta sahibi olabilirsiniz.
İşyeriniz ve mesleğiniz için kapsamlı bir sigorta arıyor, ihtiyacınıza uygun poliçe bulmakta zorlanıyorsanız; gelin en geniş teminatlara sahip, en uygun poliçeyi sizin için bulalım. Kurumsal firmanız için uzman sigorta danışmanlarımızdan detaylı bilgi ve teklif almak için 0216 411 95 17 numaralı telefon hattımızdan bize ulaşabilir ya da sayfanın üst kısmındaki butondan açılan forma bilgilerinizi bırakarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.
Yangın sigortası tanımı ile başlayalım. İyi bir sigorta kapsamı; varlıklarınızı günde 24 saat, yılda 365 gün korumanıza yardımcı olur. Böylece yangın gibi endişelenilecek durumlarda gerekli tedbirleri almanızı sağlar. Özellikle yangın sigortası, bireylerin poliçesinden eksik olmayan hizmetler arasındadır.
Sigortacının, eşyalı bir mülkte meydana gelen yangın sonucu ortaya çıkan zararları karşıladığı sözleşmeler yangın sigortası olarak adlandırılır. Poliçede belirtilmiş olan mala zarar gelmesi halinde çeşitli eşya ve malzemelerin gördüğü hasar da bu sigorta kapsamındadır. Aynı zamanda sönme sırasında ortaya çıkan zarar da dahil edilerek onarım ya da değişim sağlanır.
Ev yangınları düşündüğümüzden çok daha sık çıkmaktadır ve şüphesiz duygusal ve mali açıdan yıkıcı olaylardır. Bu nedenle evlere yangın sigortası harika bir karardır. Yangın sigortası tanımının ana avantajından biri, yangın gibi yıkıcı bir olaydan kaynaklanan zararları tazmin etmenize olanak sağlamasıdır. Bir dikkatsizliğin ciddi bir soruna yol açabileceğini, tencereden çıkan bir kıvılcımın yangın çıkarabileceğini, ocağın yanındaki bir kurulama bezinin ya da geride bıraktığımız yanan bir mumun alev alabileceğini düşünün. Sonuç olarak bunlar, talihsizliğe neden olabilecek günlük durumlara birer örnektir.
Yangın kazaları beklenmedik bir şekilde meydana gelir ve büyük hasara neden olabilir. Ev, ofis ve fabrika gibi varlıkları inşa etmek yıllarca süren çaba gerektirir ve bir yangın hasarı, bu tür varlıkları inşa etmek için yıllarca harcanan çabaları yok edebilir. Bu sorun, özellikle fabrika sahipleri için vahim sonuçlar doğurur. Fabrika sahipleri; fabrikalara, binalara, depolara, tesis ve makinelere ve envantere yatırım yaparlar. Küçük bir yangın kazası her şeyi mahvedebilir ve bir işletmeyi yıllarca geriye götürebilir. Bazı durumlarda fabrika sahibi finansal stres ve hatta iflasla karşı karşıya kalabilir. Sonuç olarak ülkemizde de bir yangın sigortası poliçesi satın alarak varlıklarınızı korumanız son derece önemlidir.
Yangın sigortası poliçesi, bir yangın kazası durumunda yatırımlarınızın güvence altına alındığına dair bir güvenlik duygusu verir. İyi hazırlanmak ve bir yangın sigortası poliçesi ile kendinizi güvence altına almak her zaman ihtiyatlı bir davranıştır.
Konut yangın sigortası genel şartlarını birkaç madde ile özetleyebiliriz;
Yangın sigortası genel şartları dört temel başlık altında oluşturulmuştur. Bunlar; sigorta kapsamı, hasar ve tazminat, çeşitli hükümler ve yangın sigortası klozları şeklindedir. Üstelik kiracı ve malik arasındaki sorumluluk da yangın mali mesuliyet sigortası genel şartlarına dahil edilmiştir. Tüm detaylarıyla incelenmesi adına Türkiye Sigortalar Birliği, “Yangın Sigortası Genel Şartları PDF” şeklinde bir sayfa yayınlamıştır.
Yangın ya da infilak sonucu oluşan maddi zararlara doğrudan sebep olan aşağıdaki durumlar genel teminatlar kapsamındadır.
Yangın sigortası sayesinde poliçenizde pek çok teminatı barındırmanız mümkündür. Üstelik iş yerinde karşılaşılabilecek riskler dahilinde de ihtiyaçlarınızın karşılanması hedeflenmiştir. Bu bağlamda emtia, demirbaş, kasa muhteviyatı, makine-tesisat, camlar ile birlikte çalışanlarınızı da güvence altına alabilirsiniz. Başka bir poliçeye ihtiyaç duymadan satın alabileceğiniz yangın sigortası, makine kırılması ve elektronik cihaz sigortası gibi çeşitli teminatları da içermektedir.
Yangın poliçelerinde ana teminatlar dışında ek teminatlar da yer almaktadır. Genel olarak poliçeye ilave edilebilen ek teminatlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
Yangın sigortası fiyatına etki eden birtakım unsurlar vardır. Bunlardan birkaçını aşağıda maddeler halinde verelim;
Yangın sigortası 1 yıl süreyle geçerlidir. Bir yılın sonunda poliçede belirtilen tarih, gün ve saatte sigorta geçerliliğini kaybedecektir.
Yangın sigortasının ana teminatları arasında infilak, yıldırım ve yangın gibi hasarlar yer alır. Bu ana teminatlar doğrultusunda evin yanması sigorta kapsamına dahildir. Ancak burada baz alınması gereken tek şey poliçedir. Poliçede belirtilen genel ve özel şartların yanı sıra ana ve ek teminatlar doğrultusunda evin hasarı karşılanacaktır.
Yangın sigorta poliçesi, oldukça geniş kapsamlı bir sigorta ürünüdür. Yangın sigortasıyla konut, bina ve iş yerleri yangına karşı güvence altına alınır. Yanı sıra binaların dışında yer alan kömürlük, müştemilat, su deposu ve garaj gibi mekanlar da sigortaya dahildir.
Konut yangın sigortasına ana teminatlara ilave olarak ek teminatlar da eklenebilir ve bu sayede sigortanın kapsamı genişletilebilir.
Yangın sigortasında teminat dışı kabul edilen bazı durumlar mevcuttur. Bunlar şu şekildedir:
Yangın sigortası yaptırmak için öncelikle bir sigorta şirketi ile sözleşme imzalamanız gerekir. Oluşturulacak poliçe için sizden birtakım evraklar istenecektir. Gerekli belgeleri teslim etmeniz halinde yangın sigortanıza kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Bu anlamda profesyonel destek almak için Genç Sigorta olarak bizimle iletişim kurmanız yeterli olacaktır.
Yangın sigortası hizmetinden faydalanabilmek için ilgili kurula gerekli belgelerin teslim edilmesi gerekir. Hasar bildiriminde önem arz eden bu resmi kâğıtlar aşağıdaki gibidir.
Oldukça geniş kapsamlı olan yangın sigortası birçok mekan için uygulanabilmektedir. Sadece bina, konut ve iş yerlerinde değil; kömürlük, müştemilat, garaj ve su deposu gibi mekanlar için de tercih edilebilmektedir.
Eğer poliçede belirtilirse sigortalanan bölgelerin içinde veya dışında bulunan mekana ait parçalar da sigorta kapsamına dahil olmaktadır. Ayrıca taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde uygulanabilmektedir. Sigortalanan bu alanda sadece poliçe sahipleri değil, kendisinin beraber yaşadığı bireyler de güvence altına alınmaktadır. Konut sigortasının altında yer alan yangın teminatından farkı ise yangın sigortası birçok mekan için uygulanmaktadır.
Ahşap ev yangın sigortası için sigorta şirketlerinden teklif istemek gereklidir. Ahşap evin konumu, yapılma şekli ve yapım tarihi sigorta şirketinin yangın sigortası poliçesi yapıp yapmaması için önemli bir kriterdir. Araç yangın sigortası ise kasko sigortası kapsamında verilen bir alt teminattır.
Eğer iş yeriniz veya meslek alanınız için kapsayıcı bir sigorta hizmeti arayışındaysanız en uygun poliçeyi bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu anlamda Genç Sigorta olarak danışmanlık hizmetlerimizden faydalanabilir ve uzman görüşü eşliğinde fikir alabilirsiniz. Böylelikle güvenliğiniz ve geleceğiniz söz konusu olduğunda yangın sigortası kapsamında edineceğiniz teminatlar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Sigorta danışmanlarımızla görüşmek ve en avantajlı yangın sigortası teklifimizden yararlanmak için 0216 411 95 17 numaralı telefon adresinden bize ulaşmanız yeterli olacaktır. Ek olarak sayfanın üst kısmında yer alan form butonu yoluyla da bilgilerinizi bırakmanız mümkündür.
Yangın sigortası yapan sigorta şirketleri, farklı koşullara ve imkanlara sahip olabilmektedir. Bu anlamda anlaşma sağlayabileceğiniz şirketler aşağıda listelenmiştir.
Yangın sigortası yaptırmak zorunlu bir durum değildir. Bu anlamda bireyseldir ve sizin kendi tercihinize bırakılmıştır. Ancak isteğe bağlı bir durum olsa da konut kredisi almak istediğiniz zaman bazı bankalar yangın sigortası talep edebilmektedir. Genel olarak iş yerleri tarafından rağbet gören bir sigorta türüdür. Çünkü bu tür ortamlar olası risklere karşı büyük mali yükümlülükler taşır. Yangın sigortası sayesinde hem ev hem de iş alanlarında yaşanabilecek olumsuzlukların getirdiği mağduriyetler minimuma indirilmektedir. Bu nedenle yangın gibi yoğun risk faktörlü bir olaya karşı tedbir alınması, potansiyel zararın toparlanma sürecini hızlandıracaktır. Her ne kadar kullanıcılar “DASK ve yangın sigortası zorunlu mu” şeklinde birleşik aramalar yapsa da DASK zorunlu bir sigorta türü iken yangın sigortası değildir.
Sigorta poliçesi başlatmak isteyen kişiler arasında en çok merak edilen konulardan biri de yangın sigortası fiyatlarıdır. Bu fiyatların hesaplaması yapılırken her sigorta şirketinin belirlediği değişkenler bulunmaktadır. İlk etapta poliçe kapsamı üzerinden bir değerlendirme yapılır. Çünkü poliçeye eklenen teminatların her biri, prim üzerinde farklılıklara neden olacaktır. Bu noktada teminat limitleri de belirleyicidir. Dolayısıyla sigorta şirketlerine ve bireylere göre değişen bir durumdur. Genel anlamda etkili olan faktörler aşağıdaki gibidir. Ancak bu kriterlerin sigorta şirketlerine göre değişebileceği, hesaplama yaparken azaltılabileceği veya artırılabileceği unutulmamalıdır.
İster ek teminatlar üzerinden ister direkt yangın sigortası şeklinde olsun, başlangıç tarihinin baz alınmasıyla poliçeniz 1 yıl geçerli olacaktır. Sigorta şirketlerine göre değişebilen yangın ve ek teminat poliçe teminatları, iş sektöründe belli ihtiyaçlara yönelik paketler halinde seçilebilmektedir. Ayrıca özel oluşturulan poliçeler sayesinde ek prim ile teminat ilavesi yapılabilmektedir. Üstelik sigorta şirketlerinin sunmuş olduğu taksit imkanı ve makul tutarlardaki prim ödemeleri sayesinde bütçenizi de zorlamamış olursunuz.
Yangın sonrası hasar talebinde bulunma durumunda sigorta şirketine başvuruda bulunmak gerekmektedir. İster bizzat gidebilir isterseniz de elektronik ortam ya da telefon üzerinden sigorta şirketinizle irtibata geçebilirsiniz. Bu bağlamda hasar ihbarı, poliçe kesilen sigorta şirketine yönelik yapılmaktadır. Ne kadar süre içerisinde harekete geçilmesi gerektiği ise sigorta türüne ve poliçe kapsamına göre değişkenlik gösterir. Talepte bulunacak muhatap ise poliçede ismi olan kişi olmalıdır. Tüm bunlarla beraber yangın sigortası hasar talebinde izleyebileceğiniz iki yol vardır:
Herhangi bir hasar durumu yaşandığında vakit kaybetmeden ilgili sigorta şirketi haberdar edilmelidir. Çünkü sigorta şirketleri tarafından dikkat edilen bir diğer husus da poliçe sahibinin doğru zamanda talepte bulunup bulunmadığıdır.
Sigorta poliçesinin kapsamı, mesken özellikleri ve sigorta hizmeti veren şirketlere göre değişen ev yangın sigortası fiyatları, stabil bir fiyat tanımına bağlı değildir. Bununla beraber poliçeye dahil edilen ek teminat seçenekleri maliyetleri artırabilmektedir. Ayrıca binada yer alan güvenlik önlemleri ise tam tersi etki yaratarak poliçe fiyatlarında düşüş sağlamaktadır. Dolayısıyla sigorta şirketlerinin her biri aynı şartlar altında farklı konutlar için çeşitli fiyat teklifleri sunabilmektedir. Sonucunda da farklı hesaplama yöntemlerinin devreye girmesi mümkün olabilir. Eğer siz de yangın sigortası hesaplama yöntemleri ile alakalı olarak ayrıntılı bilgiye ulaşmak ve sağlıklı bir planlama yapmak istiyorsanız Genç Sigorta bünyesindeki sigorta uzmanlarından destek alabilirsiniz.
Yangın sigortası vergisinin konusu, belediye sınırları ile mücavir alanlar dahilindeki menkul ve gayrimenkul mallar üzerine yapılan sağlık sigortaları sebebiyle alınan primlerdir. Kanuna göre vergi mükellefi ise sigorta şirketleri şeklinde düzenlenmiştir. Alınan primlerin tutarı, yangın sigorta vergisinin matrahı olarak adlandırılır ve ödenecek yangın sigorta vergisi nispeti %10 olarak belirlenmiştir.
Bir vatandaş olarak sahip olduğunuz sigorta poliçesi ile hasar bilgilerine e-Devlet üzerinden giriş yaparak erişmeniz mümkündür. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna tıklayabilir ve “sigorta sorgulama” yazabilirsiniz. Bu sayede kişiye ait sigorta poliçeleri ekranda görüntülenecektir. Ek olarak sözleşme sağladığınız sigorta şirketiyle iletişime geçerek yangın sigortanız hakkında gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz.
Kısmi hasarların meydana gelmesi halinde taraflar, sigorta sözleşmesini feshedebilirler. Bu durum, sadece tazminatı ödemeden önce geçerlidir. Cayma ya da feshin geçerli olduğu tarihe kadarki süre içerisindeki primler hesap edilerek fazlası iade edilir. Bu işlemlerin gerçekleşebilmesi için sigorta şirketinizle kontak halinde olmanız gerekecektir.
Oldukça ayrıntılı bir teminat kapsamı olan DASK, genel olarak deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, yer kayması ve tsunaminin doğrudan neden olduğu maddi hasarları karşılamaktadır. Bu noktada poliçede yer alan limitler önem arz eder. Çünkü bu limitler dahilinde bir nakit akışı olacaktır. Bina tamamen veya kısmi bir şekilde zarar görmüş olsa da zararınız karşılanmaktadır. Bu durumda DASK, yangını kapsar. Ancak deprem ve yangın sigortası söz konusu olduğunda sadece depremle bağlantılı olması durumunda geçerli olacaktır. Eğer yangın, deprem sebebiyle gerçekleşmezse o zaman DASK yangın sonucu ortaya çıkan zararı karşılamayacaktır. DASK ve yangın sigortası hesaplaması ise teminat tutarı ile tarife fiyatına göre değişecektir.
Profesyonel hizmet sağladığımız benzer sigorta çeşitleri aşağıdaki gibidir.