Anasayfa > Kurumsal ve Endüstriyel Sigortalar > Tarım Sigortası
Geniş teminat seçeneklerine sahip poliçeler ile dilediğiniz alanda güvenceye sahip olabilirsiniz.
Tarım Sigortaları; aşağıdaki sigorta türleri ile ihtiyaçlara özel teminatlar sunmaktadır:
Tarım Sigortaları, uzun zaman verilen emeklerin, riskler karşısında kayba uğramaması; çiftçi ve üreticiyi maddi açıdan güvenceye alması sebebiyle tercih edilmektedir. Geniş teminat seçeneklerinin yanı sıra, uygun prim ödemeleri ile büyük maddi zararların da önüne geçmektedir.
Sizde gözünüz gibi baktığınız ürün ve hayvanlarınıza gelecek risklere endişelenmeden tarım ile ilgilenmek istiyor, gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam hediye etmek için emek veriyorsanız; “Ailenizin Sigortacısı” Genç Sigorta, emeklerinizin de yanında! Tarım Sigortaları hakkında, uzman sigorta danışmanlarımızdan detaylı bilgi ve teklif almak isterseniz 0216 411 95 17 numaralı telefon hattımızdan bize ulaşabilir ya da sayfanın üst kısmındaki butondan açılan forma bilgilerinizi bırakarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.
Tarım sigortası; çiftçilerin tarımsal ürünlerinin üretim sürecinde oluşabilecek doğal afet, hastalık, don, dolu, fırtına, yangın gibi risklerin sebep olacağı zararlara karşı sigorta yaptırarak korunmalarını sağlayan bir sigorta türüdür. Çiftçilerin ürünlerinin büyük bir kısmının zarar görmesi veya tamamen kaybolması durumunda zararlarını karşılamayı amaçlamaktadır. Bu sayede çiftçilerin gelir kaybına uğramalarının önüne geçilmesi ve üretimlerinin devamını sağlamaları hedeflenmektedir.
Çiftçi sigortası, tarla sigortası ya da çiftçilik sigortası olarak da bilinen tarım sigortasından çiftçi kayıt sistemi olan ÇKS sistemine üye olanlar ve hayvancılık bilgi kayıt sistemi olan HAYBİS’e kayıtlı olan çiftçiler yararlanabilir. Yalnızca çiftçiler değil firma ve kişiler de tarım sigortasından yararlanabilir.
Tarım sigortası; doğal afetler, hastalık ve zararlıların yanı sıra, çiftçilerin karşılaşabileceği diğer riskleri de kapsayabilir. Örneğin, belirli bir çiftlikteki hayvanların hastalanması veya ölmesi durumunda oluşacak kayıplar da tarım sigortası kapsamında olabilmektedir. Tarım sigortası, ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değişebilen farklı koşullar ve kurallar ile sunulabilir. Bazı ülkelerde hükümetler, çiftçilere tarım sigortasına yönlendirmek amacıyla farklı teşvikler sağlamaktadır. Tarım sigortası, çiftçilerin üretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilmeleri için önemli bir araçtır.
Tarım sigortası, çiftçilerin tarımsal ürünlerinin üretim sürecinde oluşabilecek farklı risklere karşı korunmalarını sağlayan bir sigorta türüdür. Çeşitleri ise aşağıdaki gibidir.
Tarım sigortası, çiftçilerin gelirlerini koruma altına almak, üretim faaliyetlerini sürdürmek ve finansal destek sağlamak için önemli bir araçtır. Tarım sigortasının avantajları şunlardır:
Tarım sigortası şartları, ürünlerin türüne, yetiştirildiği bölgeye ve risk faktörlerine göre değişiklik gösterir. Ancak, çiftçilerin bu şartları doğru bir şekilde anlamaları ve sigorta şirketi ile işbirliği yapmaları, sigortadan tam anlamıyla yararlanmalarını sağlayacaktır. Tarım sigortası, tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm çiftçilerin yararlanabileceği bir sigorta türüdür. Tarım sektöründe faaliyet gösteren kişilerin, tarım sigortası yaptırarak maddi kayıplarını önlemeleri önerilir. Tarım üreticileri, tarımsal faaliyetlerle uğraşan ve ürünlerini satan kişilerdir. Bu kişiler, tarım sigortası yaptırarak ürünlerinin hasar görmesi durumunda maddi kayıplarını önleyebilirler. Ek olarak sigortalama işlemi için o yıla ait arazi ve ürün bilgilerinizi Çiftçi Kayıt Sistemi’nden güncellemiş olmanız gerekmektedir.
Tarım sigortası çeşitli olumsuz durumlara karşı koruma sağlamakla beraber sunduğu kategorilerle de belirli teminatlar sağlanmaktadır. Bu teminatlar hakkında yukarıda detaylı bilgi verilmiş olup bölgesel tarım sigortası, su ürünleri sigortası, sera sigortası, büyük ve küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) sigortası ve ilçe bazlı kuraklık sigortası şeklinde düzenlenmiştir.
Tarım sigortası, tarımsal faaliyetler sırasında meydana gelebilecek çeşitli riskleri kapsar. Bu risklerin başında doğal afetler (sel, su baskını, deprem, fırtına, yangın vb.), hastalık ve zararlılar (böcek, mantar vb.), hasat dışı kalan ürünler ve yetersiz yağış gelir. Tarım sigortası genellikle aşağıdaki tarım ürünlerini kapsar:
Tarım sigortası, ürün kayıplarını önleyerek çiftçilerin gelirlerini korumaya yardımcı olur. Ancak her tarım sigortası poliçesi farklı olabilir, dolayısıyla çiftçilerin sigorta poliçesi koşullarını ve teminatlarını dikkatle okumaları ve anlamaları önemlidir.
Tarım sigortası yaptırmak için öncelikle yetkili bir sigorta şirketi ile iletişime geçmek gerekmektedir. Bu hizmeti sunan birçok sigorta şirketi mevcuttur, çiftçilerin farklı şirketleri araştırması ve fiyatları karşılaştırması faydalı olacaktır. Tarım sigortası yaptırmak için gereken belgeler ve süreçler, ülke ve bölgeye göre değişebilir. İlk etapta T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sistemine girerek kayıt yaptırmanız gerekir. Böylece üretim yaptığınız alana göre ilgili kategoriyi seçmiş olursunuz. Sonrası için genellikle aşağıdaki adımlar takip edilir:
Tarım sigortası yaptırmak için en uygun zaman, tarım ürünlerinin ekilmesinden önce başlamaktır. Böylece hasat dönemindeki riskler sigorta poliçesi kapsamında olur.
Tarım sigortası yaptırmak için yetkili bir sigorta şirketi ile iletişime geçmek gerekir. Bu sigorta hizmetini sunan birçok sigorta şirketi mevcuttur ve bu şirketler genellikle ülke genelinde yaygın olarak bulunabilirler. Ancak alanında Genç Sigorta gibi alanında donanımlı bir şirketle çalışmak sizin büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu anlamda profesyonel hizmet veren Genç Sigorta, sigorta uzmanlarıyla müşterilerine efektif bir danışmanlık hizmeti vermektedir. Tarım sigortası yaptırmak isteyen çiftçiler, internet sayfamız üzerinden bilgi alabilirler veya telefon, e-posta aracılığıyla iletişime geçebilirler. Dilerseniz sayfanın üst kısmındaki başvuru formunu doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilir veya 0216 411 95 17 telefon hattından kontak kurabilir, tarım sigortası ödeme ya da isteğe bağlı tarım sigortası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Türkiye’de tarım sigortası yapan sigorta şirketleri şunlardır:
Bu sigorta şirketleri, tarım ürünlerinin yanı sıra hayvancılık sigortası ve diğer çiftçilik faaliyetleri için de sigorta poliçeleri sunabilmektedir.
Tarım sigortası poliçeleri, her yıl yenilenir ve bir yıl geçerlidir. Poliçe yenileme süresi, hasat zamanına göre değişiklik gösterir. Örneğin, bir çiftçi bu yıl ekim yapacaksa tarım sigortası poliçesi genellikle ekim ayından önce satın alınır ve sonraki hasat dönemine kadar geçerlidir. Tarım sigortası poliçesi, poliçenin alındığı yılda hasat edilen mahsulleri kapsar ve poliçede belirtilen risklere karşı koruma sağlar. Yeni bir hasat dönemi için tarım sigortası poliçesi ayrıca yenilenmelidir. Ancak bazı sigorta şirketleri, çiftçilerin sürekli olarak tarım sigortası poliçesi satın almakla uğraşmamaları için birkaç yıllık tarım sigortası poliçeleri de sunabilmektedirler. Bu tür poliçelerin süresi, sigorta şirketinin politikalarına ve çiftçinin ihtiyaçlarına göre değişebilir.
Tarım sigortası primleri birçok faktöre bağlı olarak hesaplanır ve bu faktörler arasında çiftçinin üretim kapasitesi, ekim alanı, hasat verimi, iklim koşulları ve geçmiş yıllardaki kayıpları gibi unsurlar yer alır. Bu primler, çiftçinin riskini belirleyen ve sigorta şirketinin maliyetlerini kapsayan birçok farklı etkene dayanır. Bunlar arasında şunlar bulunur:
Tarla sigortası fiyatları ya da tarım sigortası fiyatları, sigorta şirketi tarafından belirlenir ve çiftçilerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir. Tarım ürünlerinin türüne, bölgesel koşullara ve diğer faktörlere göre değişebilir. Ancak aklınıza “tarım sigortası ne kadar” sorusu takıldıysa genel olarak tarım sigortası primleri, çiftçinin elde edeceği hasat miktarı ve değeri, ekim alanı büyüklüğü ve hasat verimliliği gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir.
Tarım sigortası yaptıran çiftçiler, sigortanın kapsamı ve koşulları hakkında bilgi almak veya sigorta poliçelerini sorgulamak için çeşitli yöntemler kullanabilirler.
Tarım sigortası iptal işlemi, sigorta poliçesinin satın alındığı sigorta şirketi veya acentesi tarafından gerçekleştirilir. İptal işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Tarım sigortası iptal işlemleri, poliçenin satın alındığı sigorta şirketi veya acentesi tarafından gerçekleştirilir. İptal işlemi için sigorta şirketi ile iletişime geçmeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca iptal işlemi gerçekleştiğinde prim iadesi yapılıp yapılmayacağı ve iade tutarının nasıl hesaplandığı konusunda da sigorta şirketi ile görüşebilirsiniz.
Tarsim (Tarım Sigortaları Havuzu) Türkiye’de tarım sigortalarının yürütülmesi için oluşturulan bir kuruluştur. Devlet tarafından desteklenen Tarsim, üreticilerin belirli sebeplerden kaynaklanan zararlarını karşılamak amacıyla tarım sigortası sunar. Doğal afetler, hastalıklar, zararlılar ve çeşitli tarım riskleri gibi nedenlerle üreticilerin kayıplarını azaltmak için bu hizmeti sağlamaktadır.
Bu sigorta, çiftçilerin ürünlerinin zarar görmesi durumunda maddi kayıplarını azaltır ve bu nedenle tarımsal faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini destekler. Sigorta poliçelerinin yönetimini yaparak sigorta primlerini toplar, poliçeleri ve hasarların ödenmesini yönetir. Tarım sigortası; üreticilere doğal afetlerden, hastalıklardan ve zararlılardan kaynaklanan risklere karşı koruma sağladığı için Türkiye’deki tarım sektörünün sürdürülebilirliğini destekler.
Ek-5 tarım sigortası, gündelik işçileri kapsayan bir alandır. Diğer bir ifadeyle devamlılığı olmayan yani mevsimlik işçilerin sigortalı olabilmesi için devreye giren bir sigorta türüdür. Bu bağlamda tarım ve orman işçilerinin tamamen isteğe bağlı bir şekilde prim ödeyerek emekli olmaları sağlamaktadır. 2011 yılında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’na eklenmiştir. Üstelik ek-5 tarım sigortası geriye dönük borçlanma imkânı da bulunmaktadır.
Eğer “ek 5 tarım sigortası kaç ay ödenmezse iptal olur” diye merak ediyorsanız bu durumda gecikme zammı ile faiz yaptırımı ortaya çıkmaktadır. Prim ödemediğiniz için hizmet iptal olmaz fakat 2 aydan fazla borcunuzun olması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmanız mümkün değildir. Hatta tarım sigortası iptal dilekçesi vererek başvuruda bulunmazsanız bu süre boyunca borcunuz da işlemeye devam edecektir.
Tarım sigortası emeklilikten faydalanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
Tarsim sigortası emeklilik maaşı; sigorta başlangıç tarihi, emeklilik tarihi, primin ödendiği yıllar ve ödenen primli gün sayısı gibi etkenlerde devreye girmektedir. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak bir hesaplama yapılmaktadır. Bu bağlamda ek-5 tarım sigortası dahilinde 2000 senesinden önceki hizmetlerde aylık %80, 2008 senesinden sonraki hizmetler için ise %40 oranında bir maaş yatırılmaktadır.
Tarım sigortası için gerekli olan belgelerden birkaçı;
Bu belgelerle birlikte ikamet yerinde bulunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapılması gerekmektedir.
Açılımı Tarım Sigortaları Havuzu olan TARSİM’in kapsamında aşağıda sıraladığımız risklerin gerçekleşmesinden doğan maddi zararlar güvence altına alınır;
TARSİM Sigorta ürünlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
TARSİM sigortasının pek çok avantajı bulunur. Bunlardan birkaçını maddeler halinde verelim.
Tarım sigortasına benzeyen diğer sigorta türleri aşağıdaki gibidir.