Konut Sigortası Nedir? Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Konut sigortası nedir, ev sigortası neleri kapsar soruları son yıllarda oldukça karşımıza çıkıyor. Hayatımız her gün onlarca olasılığa gebe; bu bir deprem de olabilir, sel de yangın da… Felaketin zamanlaması yok ancak felaket sonrası bütçe planlamasının zamanı var! Olası bir doğal afet ya da benzeri bir felaket karşısında maddi anlamda evi ve hatta eşyalarımızı güvence altına almanın tek bir yolu var; konut sigortası.
Daha önce DASK sigortası hakkında bilgiler paylaşmış ve konunun merak edilenlerini mercek altına almıştık. Bu yazımızda ise genellikle aradaki farkın sorgulandığı konut sigortası hakkında bilgiler paylaşacağız.
Öncelikle konut sigortası ne demek, konut sigortası ne işe yarar gibi başlıkları derleyelim ve ardından detaylara geçelim.
Konut Sigortası Nedir?
Ev ve evin içinde yer alan eşyaları su baskını, deprem, yangın, hırsızlık ve benzeri durumlardan korumaya yarayan bir sigorta ürünüdür. Konut sigortasında yalnızca deprem ve depremin yarattığı hasarlar güvence altına alınmakla kalmaz bu nedenle konut ve deprem ikilisinin kapsamını genişletmekte yarar vardır.
Konut sigortası hırsızlık ve yangın dahil evi ve eşyaları pek çok maddi hasardan koruyan ve kapsamı oldukça geniş olan bir sigorta çeşididir. Konut sigortası, DASK’ın aksine zorunlu değildir ve isteğe bağlı olarak yapılır bu sayede yalnızca ev değil evin içindeki eşyalar da sigorta kapsamı altında tutulur. Eşya Sigortası fiyat teklifi için tıklayınız.
Konut Sigortası Ne İşe Yarar?
Konut sigortası diğer bir deyişle ev sigortası, olası bir felaket durumunda eviniz ve eşyalarınız için alacağınız en büyük maddi güvencedir. Bu sayede olası bir vaka durumunda, işin maddi boyutunu düşünmek zorunda kalmazsınız.
Konut sigortasının amacı ve konut sigortası ne işe yarar sorusunun yanıtlarını birkaç madde altında toplayalım.
- Habersiz gelmesiyle nam salan deprem, su baskını, tsunami ve benzeri doğal afetlere karşı evinizi ve eşyalarınızı maddi anlamda korur.
- Günlük olarak kullanılan ve değerli ya da yarı değerli olan veya manevi anlamda büyük manalar içeren eşyalarınızı hırsızlığa karşı koruma altına alır.
- Olası bir kaza ya da alt yapı sorunundan kaynaklanan hasarlara karşı de eşyaları koruma altında tutar. Örneğin su tesisatında bir kaçak yaşanması ve eşyaları su basması durumu yaşandığında poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde maddi kayıp karşılanır.
- Yalnızca deprem ya da su baskını gibi hasarları değil; terör olaylarını, kara ya da hava taşıtlarının eve çarpması sonucu olan hasarları da kapsayan geniş bir sigortadır.
Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Konut sigortası deprem, hırsızlık, sel ve benzeri onlarca hasarı kapsadığı gibi basit bir cam kırılmasını dahi kapsayabilir. Bu noktada poliçede belirtilen limit, oranlar ve konut sigortası genel kapsamı göz önünde bulundurulur ve masraflar karşılanır. Konut sigortası genel olarak aşağıdakilere karşı koruma sağlar;
- Hırsızlık
- Cam kırılması
- Deprem, sel, yangın ve benzeri felaketler
- Ferdi kaza sigortası
- Gasp ve kapkaç olayları
- Enkaz kaldırma
- Makine kırılması örneğin binada bulunan jeneratör vb. makinelerin kırılması
- Ambulans ya da doktor gibi yardım hizmetleri
Konut Sigortası Teminatları
Konut sigortasına ait teminatlar, sigorta şirketine bağlı olarak değişim göstermektedir. Genellikle evin duvarları, camları, elektrik ya da su tesisatından kaynaklanan hasarları karşılar. Eşya teminatı bulunan konut sigortalarında da eşyaların gördüğü her zarar güvence altında tutulur.
Bazı konut sigortalarında sağlık teminatı da yer alır bu sayede olası bir felaketin ardından hane halkından biri ya da birileri fiziksel zarar görürse, buradan doğacak sağlık giderleri de sigorta kapsamında yer alır.
Konut Sigortası Neleri Kapsamaz?
Konut sigortasının karşılamadığı durumlardan birkaçı;
- Savaş ya da benzeri ülke olaylarından kaynaklanan zararlar
- Nükleer atıkların zarar verdiği durumlar
- Şahsi kusurlardan ve ihmallerden kaynaklanan yangınlar neticesinde oluşan hasarlar
- Elektronik aletlerin kısa devre vb. gibi durumlar neticesinde oluşan zararlar
- Sigortalıyken arızalanan ve arıza giderilmeden kullanılan eşyalardan doğan hasarlar
- Kişinin kendisi tarafından bizzat eşyalara verilen zararlar
DASK ile Konut Sigortası Arasındaki Fark
Genellikle DASK ile ev sigortası, birbirine karıştırılan iki sigorta ürünüdür. Aslında aralarında net çizgilerle ayrılan farklar mevcuttur.
- Zorunlu deprem sigortası yani DASK, yalnızca depremden kaynaklanan hasarları güvence altına alır. Konut sigortası ise yangın, patlama, sel, terör olayları, hırsızlık vb. gibi pek çok olaydan doğan hasarları kapsar.
- Zorunlu deprem sigortası, sınırları devlet tarafından belirlenen ve zorunlu olan bir sigorta ürünüdür. Konut sigortası ise zorunlu değil isteğe bağlıdır; kişi dilerse konut sigortası yaptırabilir ancak yasal bir yükümlülüğü yoktur.
- Zorunlu deprem sigortası ile yalnızca ev koruma altına alınır. Konut sigortasında ise evin yanı sıra evin içinde bulunan eşyalar da teminat altında tutulur.
- DASK, hasarlar için bir limit belirlemiştir ve bu limiti aşamaz. Konut sigortasının limiti ise genişletilebilir ve sigorta şirketine bağlı olarak değişebilir.
- Zorunlu deprem sigortası primleri sabittir ve belirli bir limit üzerine kuruludur. Konut sigortası fiyatları ise kişinin isteğine bağlı olarak değişebilir.
- DASK zorunlu bir sigorta türü olduğu için iptal edilemez ancak konut sigortası opsiyoneldir; kişi dilerse iptal edebilir.
- DASK’ta her sene yenileme indirimi bulunur ancak ekstra indirim talepleri karşılanmaz. Konut sigortasında ise poliçe özelinden prime özel indirimler sağlanabilir.
- DASK poliçesinde yer alan limitin aşılması durumunda sigortalıya ödeme yapılmaz. Konut sigortasında ise deprem teminatı varsa aşılan limitlerin karşılanması mümkündür.
Konut Sigortası DASK Yerine Geçer mi?
Konut sigortası varsa DASK zorunlu mu sorusu hane sahiplerinin merak ettiği sorulardandır. Konut sigortasının kapsamı oldukça geniştir ancak konut sigortası olsa da olmasa da DASK yaptırmak zorunludur. Evi olan herkes DASK yaptırma zorunluluğuna sahiptir aksi halde alt yapı hizmetlerinden mahrum kalabileceği gibi herhangi bir kurumdan abonelik işlemlerini de gerçekleştiremez.
“DASK Adres Kodu UAVT Nedir?” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Konut Sigortası Deprem Teminatı Var mı?
Konut sigortasında deprem, su baskını ya da hırsızlık gibi olaylar için azami limitler bulunur. Eğer bahsi geçen hasar, ev sigortasının kapsamı altına giriyorsa azami limite kadar olan tazminat tutarı ödemesi gerçekleştirilir. Konut sigortası depremde ödeme yapar ancak bu noktada DASK olması şartı vardır. DASK olmayan konutların deprem kaynaklı zarar görmesi durumunda konut sigortası hiçbir masrafı karşılamaz.
Konut Kredisine Konut Sigortası Zorunlu mu?
Normal şartlarda konut sigortasının herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak kişi bir ev alırken kredi çektiyse bu durumda kredinin çekildiği banka tarafından zorunlu konut sigortası yaptırılması talep edilebilir. Bu durum bankanın politikasına bağlı olarak değişecektir.
Çatı Akmasını Sigorta Karşılar mı?
Konut sigortasının çatı akmasını karşılayabilmesi için “çatı akması teminatı” poliçeye eklenmelidir. Bu teminat ile çatı akmasından kaynaklanan zararlar sigorta kapsamı altında yer alır.
“Konut Sigortası Hasar Tespiti ve Ödemesi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.
Ev Sigortası Yıldırım Düşmesini Karşılar mı?
Deprem, sel, toprak kayması gibi pek çok doğal afet sigorta kapsamında değerlendirilir; buna yıldırım düşmesi de dahildir. Yıldırım düşmesi neticesinde evde hasar oluşması durumunda gerek ev gerek eşyalar “poliçede belirtilen teminat, limit ve oranlar dahilinde” sigorta tarafından karşılanır.
Ev Sigortası Elektrik Arızasını Kapsar mı?
Konut sigortasına dahil edilen olaylardan biri elektrik arızalarıdır. Bu noktada “yardım hizmetleri” teminatı altında destek sağlanır. Yılda 1 kez sunulan hizmetler ücretsizdir. Her konutun poliçesinde yer alan yardım hizmetleri farklılık gösterebilir bu nedenle poliçenizin kapsamını sigorta acentenizden öğrenebilirsiniz.
Ev Sigortası Buzdolabı Arızasını Kapsar mı?
Buzdolabı arızasının konut sigortası çatısı altında değerlendirilebilmesi için birtakım hususlar önemlidir. Örneğin buzdolabının kullanılmasından ya da kullanıcı hatasından kaynaklanan bir arıza varsa sigorta bunu karşılamayabilir.
Sigortanın buzdolabı arızasını karşılaması için beklenmedik sorunlar gereklidir. Örneğin elektrik aksanında bir sıkıntı oluşması ve buna bağlı olarak buzdolabının hata vermesi gibi. Her sigorta şirketinin buzdolabı hususunda uyguladığı prosedür farklı olacaktır.
Konut Sigortası ile Kombi Bakımı Yaptırılır mı?
Ev sigortası yaptıranların merak ettiği sorulardan biri konut sigortası kombi bakımını ve kombi arızasını karşılar mı sorusudur. Kombi arızasının konut sigortası tarafından karşılanabilmesi için poliçede “Kombi bakım teminatı”nın var olması gerekir.
Kombi bakım teminatı ek bir teminattır ve poliçeye isteğe bağlı olarak eklenebilir. Bu teminatı içinde bulunduran poliçelerde kombi bakımı ve kombi arızası güvence altına alınabilir. Teminattan yararlanmak için kombinin çalışır durumda olması ve garanti süresinin dolmuş olması gerekmektedir.
Alt Kata Su Sızarsa Sigorta Öder mi?
Konut sigortası kapsamındaki evde oluşan su baskınlarına bağlı olarak gelişen hasarlar, sigorta kapsamı altında yer alır. Alt kata su sızması ya da üst kattan su sızması gibi durumlar konut sigortası ile güvence altında tutulabilir. Su sızıntısının sigorta kapsamına alındığı her türlü hasar sigorta tarafından karşılanır.
Rutubet Masraflarını Ev Sigortası Karşılar mı?
Rutubet masraflarının sigorta tarafından karşılanması için poliçede “izolasyon hasarları teminatı” bulunması gerekmektedir.
Bu teminat mevcutsa, yalnızca rutubet masrafları değil aynı zamanda yağmur ya da kar gibi mevsimsel olaylar neticesinde evin hasar alması da sigorta kapsamında değerlendirilir. Örneğin yağmurdan kaynaklanan bir kirlenme durumu söz konusu ise boya ve badana masrafları da sigorta tarafından karşılanabilir.