Hırsızlık Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?
Hayatımızın her anında birtakım risklerle karşı karşıya kalmamız kaçınılmazı; bu kimi zaman bir doğal afet olurken kimi zaman beklenmedik maddi kayıplar olabilir. Bu maddi kayıpların en tehlikeli boyutta olanlarından biri hırsızlıktır.
Bugün, gelişen teknolojiye bir hayli ayak uydurabilen hırsızlık vakaları, hayatımızı ve ziynetlerimizi tehdit etmeye devam ediyor. Öyle ki son teknoloji hırsızlık önleyici cihazlar ya da uygulamalar bile zaman zaman yetersiz kalabiliyor.
Yılların birikiminin birkaç dakikada çalınması maddi manevi büyük kayıplara yol açıyor. İşte bu kayıpları güvence altına almanın en etkili yolu hırsızlık sigortasından geçiyor. Peki ama nasıl? Gelin detaylandıralım.
Hırsızlık Sigortası Nedir?
Mal sigortası olarak da bilinen hırsızlık sigortası, taşınır malların çalınması neticesinde oluşabilecek hasarı güvence altına alan bir sigorta ürünüdür. Çalınmaya karşı kasko yaptırarak hırsızlığa teşebbüs nedeniyle oluşan her türlü hasarlar sigorta poliçesiyle teminat altında tutulur.
Hırsızlık sigortası yalnızca sigortalı kişiye ait olan eşyaları korumakla kalmaz aynı zamanda kendisiyle birlikte oturan ailesine ait eşyalar da güvence altına alınır. Kıymetli evraklar, ziynetler, nakit paralar, kıymetli madenler ve daha pek çok ürün sigorta kapsamına dahil edilebilir.
Elektronik Cihaz Sigortası ve Eşya Sigortası hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.
Hırsızlık Sigortası Neleri Kapsar?
Hırsızlık sigortası kapsamı oldukça geniştir. Sigorta sözleşmesi ile kapsama alınan tüm mallar garanti altında tutulur. Hırsızlık sigortası teminatlarından birkaçı;
- Kırma, delme, güç kullanma, zorlama, tırmanma ve benzeri olaylar suretiyle gerçekleşen hırsızlık vakaları
- Sigortalı yere gizlice saklanarak yapılan hırsızlık vakaları
- Yaralama, şiddet, cana kast etme ve tehdit ile gerçekleşen hırsızlık vakaları
- Kaybolan eşyalara ait anahtarların çoğaltılıp kötüye kullanılmasıyla gerçekleşen hırsızlık vakaları
- Aletler ve şifreler yardımı ile kilitlerin açılmasından kaynaklanan hırsızlık vakaları
Hırsızlık Sigortası Genel Şartları
Hırsızlık sigortası genel şartları, sigorta kapsamında yer alan detayları kapsar. Buna göre nakit para ve kıymetli madenler dahil her türlü ürün teminat altında tutulabilir. Hırsızlık sigortası özel şartlarında ise hırsızlık sigortası genel şartlarından farklı olarak hüküm içermeyen sözleşme maddeleri baz alınır ve buna göre sözleşmenin kapsamı belirlenir.
Hırsızlık Sigortası Teminatları
Hırsızlık sigortası ile tüm rizikoların teminat altına alınması pek mümkün değildir zira sigortacı; hırsızlık sigortası genel şartları ve poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde ödeme yapmakla yükümlüdür. Diğer bir deyişle sözleşme dışında kalan maddelerden ve hasarlardan sorumlu değildir. Teminat dışında kalan hallere geçmeden önce hırsızlık sigortasının hangi teminatları kapsadığına bir göz atalım.
- Tırmanma ve aşma suretiyle gerçekleşen hırsızlıklar
- Kilit açma suretiyle gerçekleşen hırsızlıklar
- Öldürme ve yaralama neticesinde yapılan hırsızlıklar
- Sigortalı kıymetlerde meydana gelen maddi kayıp ve zararlar
Hırsızlık Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Haller
Hırsızlık sigortası kapsamı dışında kalan haller, ek sözleşmeler ile kapsama dahil edilebilir. Eğer kişi talep ederse olası her bir rizikoya karşı ek sözleşme isteyebilir ve kıymetleri için daha geniş bir koruma sağlayabilir. Sigorta kapsamı dışında kalan hallerden birkaçı ile devam edelim;
- Savaş, istila, iç savaş ya da ayaklanma neticesinde oluşan yağmalamalardan doğan hasarlar
- Envanterde oluşan açıklar
- Hırsızlık kaynaklı yangın ya da infilak gibi haller
- Sigortalıyla birlikte yaşayan kişi ve kişiler tarafından yapılan hırsızlıklar
- Herhangi bir nükleer yakıttan kaynaklanan hasarlar neticesinde oluşan yağmalama ve hırsızlık vakaları
Hırsızlık Sigortası Türleri
Hırsızlık sigortası türlerini 3 ana maddede işlemek doğru olacaktır; kasa hırsızlık sigortaları, emniyeti suistimal sigortaları ve para taşıma sigortaları.
Kasa Hırsızlık Sigortaları
Bu sigorta türünde kasanın içinde bulunan ve sigortalanan kıymetlerin çalınması sonrası oluşan hasarlar teminat altına alınır.
Kasa anahtarı kullanılarak ya da şifre girilerek yapılan hırsızlık işleminin teminat dışı olarak değerlendirildiğini de satır aralarına serpelim. Kasa hırsızlık sigortasında kasanın içeriğini gösteren detaylı bir liste gereklidir. Ticarethane kasalarında ise resmi defter tutulması koşulu aranır.
Emniyet Suistimal Sigortaları
Mal ve kıymetleri korumakla yükümlü olan kişiler tarafından yapılan hırsızlık eylemlerini kapsar. Örneğin kuyumcu, banka, döviz bürosu gibi işletmelerde çalışan personellerin görevlerini kötüye kullanma ihtimaline karşı yapılabilen bir sigorta türüdür.
Para Taşıma Sigortaları
Para ve kıymetlerin transferi sırasında yaşanabilecek hırsızlık eylemlerini kapsama altına alan bir üründür.
Üçüncü kişiler tarafından silah zoruyla yapılan gasplar, aracın kaza yapması neticesinde meydana gelen hırsızlıklar, grev ya da toplumsal olaylar sonucu yaşanan hırsızlıklar, doğal afet ya da yangın gibi olaylardan kaynaklanan hırsızlıklar bu sigorta türüne örnek teşkil eder.
Konut Hırsızlık Sigortası
Ev hırsızlık sigortası olarak da bilinen bu ürün, konutlarda yaşanabilecek her türlü hırsızlık olayını güvence altına alan bir sigortadır. Hırsızlık sırasında yaşanan zorlama sonucu kapı kilitlerinde ya da pencere pervazlarından yaşanan darbeler dahi sigorta kapsamı altında değerlendirilir.
“En İyi Konut Sigortası Nasıl Seçilir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
Telefon Hırsızlık Sigortası
Cep telefon sigortası olarak da geçen bu ürün cep telefonunuzu hırsızlık ya da herhangi bir fiziksel zorlama neticesinde çalınması durumunda devreye girer. Cep telefonu hırsızlık sigortası kapsamı poliçede belirtilen limit ve oranlarla sınırlıdır.
Motor Hırsızlık Sigortası
Motosiklet kaskosu olarak da bilinen bu sigorta ürünü oldukça kapsamlıdır. Sigortanın kapsamı, sigorta şirketine bağlı olarak değişir. Motosikletin ya da anahtarının çalınması, poliçe genel teminatları altında yer alır. Çalınma teşebbüsü dahil her türlü zarar, poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde sigorta şirketi tarafından karşılanır.
İşyeri Hırsızlık Sigortası
Bu sigorta ürününde işyerinin içindeki değerli eşyalar ve kıymetler güvence altına alınır. İşyeri sigortası poliçesine “hırsızlık teminatı” eklemesi sureti ile sigorta kapsamı genişletilebilir. Yanı sıra kıymetlerin taşınma sırasında kaybolması ya da kaza ve soygun gibi durumlara karşı da güvence sağlar.
DASK Sigortası hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.