Elektronik Cihaz Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?
Elektronik cihazların günden güne geliştiği ancak gelişirken de bir o kadar hassaslaştığı bir dönem yaşıyoruz. Öyle ki, her cihaz neredeyse servet değerinde ve en ufak bir hasarda bozulma ve hatta kullanım dışı olması an meselesi.
Hal böyle olunca günümüzde ciddi bir “yatırım” olarak lanse edilen elektronik cihazların güvence altında tutulması adeta bir gereklilik. Hassas yapıda olan bu cihazları olası darbe ve kırılmalara karşı koruma altına almanın en etkili yolu ise sigortadan geçiyor.
Elektronik eşya sigortası ile hayatımıza pek çok kavram girdi; televizyon sigortası, bilgisayar sigortası, laptop sigortası, cep telefonu sigortası, cihaz koruma sigortası ve çok daha fazlası. Bu yazımızda elektronik eşya sigortasına dair detaylı bilgiler paylaşacağız.
Drone Sigortası hakkında detaylı bilgiyi paylaştığımız yazımız da ilginizi çekebilir.
Elektronik Cihaz Sigortası Nedir?
Elektronik cihaz sigortası, elektrikli cihazlarda beklenmedik arızalara karşı maddi koruma sağlayan bir sigorta ürünüdür.
Bu sigorta aynı zamanda bir mühendislik sigortası türüdür. Sigorta kapsamında cihazın bakım işlemleri dahil pek çok hasar ve ihtiyaç güvence altına alınmış olunur.
Elektronik Cihaz Sigortası Genel Şartları
Elektronik cihaz sigortası kapsamında yer alan tüm zararlar, sigorta tarafından karşılanmakla yükümlüdür. Cihazın her türlü tamirat ve ikame masrafları karşılanır ancak burada önemli bir bilgiyi de es geçmemek gerekir. Bu sigorta ürünü, laptop ve cep telefonu hasarlarını karşılamaz; kişi, bu cihazlarını da koruma altına almak istiyorsa apayrı bir sigorta ürünü olan cep telefonu sigortasını tercih edebilir.
Kullanıcıların merak ettiği sorulardan biri olan “Ani ve beklenmedik hasar ne demektir?” sorusunun yanıtı ile devam edelim. Hasarın umulmayan bir şekilde gelmesi durumuna ani ve beklenmedik hasar denir. Örneğin su baskınına uğrayan bir binada konumlanan cihaz büyük hasar alacaktır. Bu nokta da bu tip durumlara karşı önlem almak gereklidir.
Bu durumun bir de tam tersi vardır; “Hasarın dış etkenli olması ne anlama gelir?” sorusu da merak edilen sorulardandır. Cihazın işleyişi ya da iç yapısından kaynaklanan bir arıza söz konusu değil tamamen dışarıdan gelen bir etki sonucu oluşan arızadır. Örneğin cihazınızın bağlı olduğu trafodan meydana gelen bir hata, arızaya yol açabilir; bu bir dış etkendir. Böyle bir durumun yaşanması sigorta kapsamına girmektedir.
Elektronik Eşya Sigortası Teminatları Nelerdir?
Elektronik eşya sigortası teminatlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
- İşletme personelinin ya da üçüncü kişilerin ihmali neticesinde gerçekleşen hasarlar
- Hırsızlık
- Cihazın kısa devre yapması ya da yüksek voltajın getirdiği arızalar
- Duman ve is gibi sebepler
- Doğal afetlerinden kaynaklanan cihaz arızaları
- Su ya da rutubet gibi etkenlerden doğan hasarlar
Elektronik cihaz sigortası ile neler teminat altına alınır sorusunun da yanıtını verelim. Bu sigorta ürünü ile aşağıda belirttiğimiz ticari amaçla kullanılan teknolojik cihazları koruma altına alabilirsiniz.
- Bilgisayar ve ofis ekipmanları
- Radyo ve TV gibi haberleşme ekipmanları
- Tıp cihazları
- Grafik basım yayın endüstrisine ait ekipmanlar
- Alarm ekipmanları
- Otomasyon ve ölçüm ekipmanları
Elektronik Eşya Sigortası Ek Teminatları
Her sigorta ürününde olduğu üzere, bu sigortada da birtakım ek teminatlar söz konusudur. Ek teminatları ihtiyaçlarınız doğrultusunda poliçeye ekleyebilir bu sayede daha geniş bir kapsam elde edebilirsiniz. Sigortanın ek teminatlarından birkaçı;
- Deprem gibi doğal afet
- Hırsızlık
- Seyyar olarak kullanılan cihazların riziko adresi dışında kullanımı
- Terör ve benzeri gibi olaylar
- Bilgi sistemlerinin fiziki hasar alması
- Tüp ve valf sistemlerinde oluşabilecek arızalar
- Nakliye ücretleri
- Veri kaybı
Hırsızlık Sigortası hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.
Elektronik Cihaz Sigortası Hangi Cihazlar Kapsar?
Sigortanın kapsama altında tuttuğu pek çok elektronik cihaz vardır. Bunlar genellikle ticari amaçla kullanılan ürünlerdir. Genel olarak bakıldığında, sigortanın kapsam altında tuttuğu cihazlardan birkaçı;
- Bilgisayarlar
- Ofis ekipmanları
- TV ekipmanları
- Radyo ve telekomünikasyon cihazları
- Tomografi ya da röntgen gibi tıp cihazları
- Alarm ekipmanları
- Basım yayın endüstrisi cihazları
Hangi Durumlar Elektronik Cihaz Sigortası Kapsamı Dışında Yer Alır?
Bu sigorta ürünü ile pek çok konuda cihazınızı koruma altına alabilirsiniz ancak tıpkı her üründe olduğu gibi burada da birtakım teminat dışı haller söz konusudur.
Elektronik cihaz sigortanın kapsam dışı bıraktığı durumlardan birkaçı;
- Harp ya da isyan gibi olaylardan doğan hasarlar
- Nükleer yakıt kaynaklı hasarlar
- Aşınma, çürüme ve benzeri nedenlerden kaynaklanan zararlar
- Cihazın sigortalıyken arızalanması ancak arıza giderilmeden kullanıma devam edilmesi
- Çizik gibi estetik kusurlar
- Kasıtlı davranışlar neticesinde oluşan hasarlar
Elektronik Cihaz Sigortası İkame Bedeli Nasıl Hesaplanır?
İkame bedeli, sigorta bedelinden fazlaysa hasarın açıkta kalan miktarını sigortalı ödemek zorundadır bu nedenle tüm bedellerin doğru bir şekilde hesaplanması çok önemli bir faktördür. Sigorta bedelinin, ikame bedelinden yüksek ya da az durumda olması prim farkı oluşmasına yol açar. Hasarda önce iki bedel arasındaki fark tespit edilirse, 15 gün içinde gerekli işlemler gerçekleştirilir ve prim farkı iade ya da tahsil prosedürü işler.
Bu noktada doğru hesaplama kilit bir önem taşır. Hesaplamaya etki eden faktörlerden birkaçı; nakliye masrafları, montaj masrafları, resmi harçlar, gümrük ve vergi harçları, cihazın alış bedelidir.
Elektronik Cihaz Sigortasının Fiyatlarını Etkileyen Unsurlar
Sigortanın fiyatlarını etkileyen unsuların başında elbette cihazın modeli ve markası gelir. Modele ve markaya bağlı olarak sigorta fiyatları şekillenir. Cihazın kullanım ömrü ve yapım yılı da önemli bir kıstastır.
Cihazın menşei, hasar geçmişi, muafiyet, riziko adresi, kullanan personelin iş tecrübesine varana kadar pek çok unsur fiyata yansır. Yanı sıra cihazın koruma önlemleri ve bu önlemlerin yeteri kadar gözetilip gözetilmediği de fiyata etki eden unsurlardır.
Elektronik cihaz sigortası fiyatlarını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Elektronik cihaz sigortası teklifi almak için tıklayın!