Underwriting Nedir? Nasıl Olunur?
Sigortacılık terimlerinden biri olan underwriting; ticari, yatırım bankacılığı ve sigorta alanlarında kullanılan bir kavramdır. Underwriter olarak geçen kişiler, sektörün uzmanlarıdır ve temel olarak risk değerlendirmesi üzerine çalışır.
Bu yazımızda underwriter hakkında bilgiler verirken, underwriting sigortaya ilişkin detayları paylaşacağız.
Underwriting Sigorta Ne Demek?
Underwriting için kısaca risk değerlendirmesi demek mümkündür. Underwriting işini yapan uzmanlara underwriter adı verilir. Underwriter’ar komisyon, prim ya da faiz gibi ücret karşılığında müşterinin risklerini değerlendirir, araştırır ve yönlendirme konusunda destek olur. Underwriter’lar aynı zamanda bankacılık, borsa ya da sigorta sektöründe çalışan finansal uzmanlardır ve tüm risk değerlendirmelerini müşterileri için yapar ve onlara finansal konularda yol gösterir.
Underwriting Nedir?
Underwriting, riski ya da potansiyeli değerlendirmek adına yapılan bir işlemdir. Sigorta şirketleri ve finansal kurumlar tarafından kullanılır. Özellikle sigorta poliçesi ya da finansal bir işlem için riski en aza indirmek ve müşteri için uygun bir fiyat aralığını belirlemek için yapılır.
Örneğin bir sigorta şirketinden poliçe satın alacaksınız. Satın almadan önce pek çok riski ve faktörü göz önünde bulundurmak gerekir ki bunlara bütçe de dahildir. Underwriting faaliyetiyle; müşterinin yaşı, sağlık durumu, mesleği, ödenecek primler gibi pek çok detay incelenir ve buna göre bir çalışma yapılır. Bu çalışma sayesinde mevcut riskler belirlenirken, en uygun fiyatlar sunularak finansal yönlendirme yapılır.
Underwriter Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Underwriter’lar alanında uzman kişilerdir; mülk, sağlık, kaza, ipotek gibi oldukça geniş bir hizmet yelpazesi bulunur. Underwriter’lar temelde riskleri değerlendirme üzerine görevlendirilir. Örneğin kişi hayat sigortası yaptırmak ister; underwriter’ın buradaki temel görevi kişinin yaşı, mali durumu ve geçmişi doğrultusunda en uygun analizleri yapar. Genel olarak;
- Talep edilen alanda analiz yapar ve buna göre bir strateji belirler
- Uygun prim ve teminat tutarlarını belirler
- Riskleri değerlendirir ve buna göre bir plan çıkarır.
- Kişinin kredi geçmişini araştırır
- Gelir ve istihdam teyidi yapar
- Kişinin borç ve gelir oranına bakar
- Peşinat ve tasarrufları teyit eder.
Underwriter Şartları Nelerdir?
Underwriter olabilmek için bazı yeteneklere sahip olmak gerekir. Bunlardan birkaçı;
Analitik Yetenek
Şirketin kar şansını arttırmak için analitik düşünce yetisine sahip olmak gerekir. Buna göre hedefler belirlenir ve yol haritası kurulur. Bu noktada underwriter’ın analitik düşünce yapısına sahip olması, işleri çok daha hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır.
Detaylı Bakış Açısı
Çok yönlü bir bakış açısı olmalı ve riskleri 4 bir yönden incelemelidir. Bilgileri araştırmalı, verileri toplamalı ve tüm bunların neticesinde doğru ve etkin analizlerle sunma yetisine sahip olmalıdır.
İletişim Becerisi
Yalnızca yazılı değil sözlü olarak da iletişim becerisine sahip olmalıdır. Verdiği doğru bilgilerle karşı tarafı yönlendirebilmeli ve en uygun yola sevk edebilmelidir.
Karar Verme Yetisi
Birden fazla poliçe ile birden fazla veri arasında karmaşa yaşanabilir. Bu noktada underwriter’ın karar verme yetisinin yüksek olması gerekir; doğru yönlendirmelerle doğru kararlar almalı ve buna göre bir yol haritası oluşturmalıdır.
Underwriter Olmak İçin Gereken Eğitimler Nelerdir?
Underwriter olmak için sigortacılık ya da ekonomi gibi bölümlerden mezun olması gerekir. Yanı sıra bankacılık ve sigortacılık bölümü de underwriting hizmeti verir. Genel olarak temel eğitim; sigortacılık, finans, işletme, bankacılık, matematik gibi bölümlerden alınan eğitimlerle underwriting mesleği icra edilebilir.