Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir? TES Ne İşe Yarar?
Gün geçtikçe değişen ekonomik şartlar, özellikle emekli maaşlarıyla olan geçimi bir hali güç hale getiriyor. Haliyle emekliliğinde maddi olarak rahat etmek isteyenler Bireysel Emeklilik Sistemi gibi uygulamalara yönelerek bir nevi ileri yaşlarını garanti altına alıyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi, son yıllarda giderek ivmesini yukarı taşımaya devam ederken yeniliklerin de kapısını aralıyor. Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri ise TES yani Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi. Bu yazımızda TES Emeklilik hakkında merak edilenlere ışık tutuyor ve bu sistemin detaylarına değiniyoruz.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?
Henüz tasarı aşamasında olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi; SGK’ya ek olarak, bireylerin emeklilik döneminde daha fazla gelir elde etmesine olanak sağlayan bir sistemdir. SGK tarafından verilen emekli maaşına ek olarak düşünülen TES ile bireyler ek gelir kapısı aralayarak emeklilikte çok daha fazla gelir elde edebilecek.
TES için tıpkı diğer emeklilik sistemlerinde olduğu gibi yine Devlet desteği olacağı yönünde kanılar mevcut olsa da henüz bu orana ve detaylara ilişkin resmi makamlardan net bir açıklama yapılmadı.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Kimleri Kapsıyor?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Türkiye’de çalışan her bireyi kapsar. TES’e katılmak isteyen kişiler, isteğe bağlı olarak sistemde yerini alabilir. TES genel tasarı olarak hem çalışanlara hem işverenlere hitap eden bir sistemdir.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Zorunlu mu?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi isteğe bağlı olarak yapılan bir sistemdir ve devlet tarafından herhangi bir kanuni yükümlülüğü bulunmaz.
TES’te Sistemden Çıkış
TES’de cayma ya da ayrılma hakkı yoktur; tamamen çıkış yapmak için çalışanın ölümü ya da maluliyet durumunun gerçekleşmesi gerekir. 60 yaşını doldurmayan katılımcılar eğer talep ederse 1 kereye mahsus olma koşulu ile evlilik, işsizlik, ağır hastalık gibi nedenlerin her biri için, birikim tutarının %10’u kadar ödeme geri alabilir.
TES’te Kıdem Tazminatı
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi geçiş sürecinde, tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi hakları korunur. İşveren katkısı da bireysel fon hesabında toplanır. Rakam ve yüzde telaffuz etmek için henüz erken olmasına karşın temelde tüm kıdem tazminatlarının korunacağını ve çalışanın haklarının kaybolmayacağını söylemek mümkündür.
TES’te Yatırılan Katkı Payları ve Devlet Desteği
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne yatırılan katkı payları ve devlet desteğine ilişkin net oranlar henüz belli olmamakla birlikte birtakım öngörüler vardır. Bilinen şudur ki devlet desteği katkı payı, TES için de geçerli olacaktır.
TES ile Katılım Zorunluluğu ve Emeklilik Yaşı
Bireysel Emeklilik Sistemi, isteğe bağlı olarak yapılan bir uygulama olmasına karşın TES’in zorunlu olması gündemde. Henüz netlik kazanmamış olsa da zorunlu olarak TES yapılırsa, havuzun daha büyüyeceği ve bu sayede birikimin artacağı düşünülüyor. Emeklilik yaşı olarak yine net bir rakam telaffuz etmek doğru olmasa da 60 yaş olması gündemde.
Sigorta Güvencesini İhmal Etmeyin!
Rahat bir emeklilik dönemi için sigorta güvencesi büyük bir konfor oluşturur. Yalnızca emeklilik değil mevcut yaşınız için de sigorta korumasından yararlanarak kendinizi maddi anlamda güvence altına alabilirsiniz.
Genç Sigorta olarak size pek çok konuda destek veriyoruz. Dilerseniz aşağıdaki sigortalar hakkında bilgi almak için 0216 411 65 17 numaralı çağrı merkezimizi arayabilir ve sigorta uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Yanı sıra aşağıdaki linklere tıklayarak da konuya ilişkin bilgi sahibi olabilirsiniz.