MYÖ Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?
Açılımı “malullük sigortası” olan MYÖ sigortası; çalışmaya başladıktan sonra herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu kişinin artık çalışamaz hale geldiğinde yaşayacağı maddi kayıpları gidermek amacıyla yapılan bir sigorta poliçesidir.
Bu yazımızda malullük yaşlılık ve ölüm sigortasına dair detaylı bilgiler paylaşacağız.
Malullük Sigortası Nedir?
İşe başladıktan sonra birtakım hastalıklar ya da kazalar yaşanabilir ki bunlar bazen çok daha ağır sonuçlarla neticelenebilir; kişi, artık işini sürdüremeyecek bir konuma gelebilir ki bu noktada maddi kayıpların oluşması kaçınılmazdır.
Malullük sigortası bu maddi kayıpların giderilmesini amaçlar. Kurum Sağlık Kurulu tarafından malul sayılan sigortalıların malullük aylığı alabilmeleri için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekir. Malullük sigortası şartlarına geçmeden önce bu sigorta ürününün ne işe yaradığına kısaca bir göz atalım.
Malullük Sigortası Ne İşe Yarar?
Çalışma gücünün iş kazası ya da meslek hastalığı gibi sebeplerden dolayı azalması ve yok olması durumunda kişi artık çalışamaz ve çalışamadığı için de maddi anlamda sıkıntıya girer. Malul olarak isimlendirilen kişiler, malullük aylığına başvurabilir ve bu sayede alacakları rapor ile aylık bağlanmasını sağlayabilir.
Diğer bir deyişle malullük sigortasının temelinde; kişinin, çalışamadığı için meslekten zorunlu olarak ayrılması neticesinde gelişen maddi kayıpların önlenmesi gelir. Malullük aylığı ile kişi ömür boyu aylık alır ve çalışamasa bile her ay devlet tarafından ödenen bir geliri olur.
Malullük Sigortasından Kimler Yararlanabilir?
Malullük sigortasından yararlanmak için çalışma gücünün iş kazası ya da mesleki hastalıktan dolayı en az %60 oranına düşmesi gerekir. Kamu görevlileri kapsamındaki çalışma gücü %60 oranında düşmeli ya da kişinin artık görevini icra edemeyecek duruma gelmesi gerekir.
Sigortalı çalışanların sağlık kurumlarından alacakları %60 oranında iş görememezlik raporu, malul olmaları için yeterli değildir zira bu tespitin Kurum Sağlık Kurulu tarafından yapılması ve onaylanması gerekir.
Malullük Aylığı Nedir?
Kurum Sağlık Kurulu tarafından kişinin %60 oranında iş göremez raporu almasının ardından malul olduğu tespit edilirse ve kişi, malullük aylığı için gerekli olan kriterleri karşılıyorsa kendisine her ay bir maaş bağlanır. Çalışamadığı için devlet tarafından her ay ödenen bu maaşa malullük aylığı adı verilir.
Malullük Aylığı Şartları Nelerdir?
Malullük aylığını hak etme şartları nelerdir sorusunun yanıtını birkaç madde ile verelim. Kişinin malullük aylığı alabilmesi için aşağıdaki şartlar aranır.
- Çalışanın en az 10 yıldır sigortalı olası
- Toplamda 1800 günlük uzun vadeli sigorta kolları primi ödemiş olması
Özetle “Malullük sigortasından yararlanmak için gereken en az sigortalılık süresi nedir?” sorusunun yanıtı “10 yıl” olacaktır. Ancak burada önemli bir husus vardır. Eğer sigortalı, başka birinin bakımına muhtaç olacak bir vaziyetteyse o zaman 10 yıldır sigortalı olması koşulu aranmaz. Buna karşın 1800 gün prim ödemiş olması şartı halen geçerliliğini korur. Diğer bir deyişle 1800 günlük prim ödemesi, her koşulda aranır.
Genç Sigorta’dan Tavsiyeler
Malullük yaşanması durumunda, eğer şartlar uyuyorsa malullük aylığı almak mümkündür ancak aylık için yeterli şartların olmaması durumunda kişi hem işini kaybeder hem de maddi anlamda sıkıntıya düşer.
İşte bu noktada bazı sigorta ürünlerinin varlığı, kişinin kendi için yapacağı en büyük yatırım haline gelir. Çünkü hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası vefat veya malullük durumunda maddi destek sağlar. Genç Sigorta’nın uzman sigortacıları ile 0216 411 95 17 no’lu hattan iletişime geçerek aşağıdaki sigorta ürünleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.