Kredi Çekerken Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Çoğumuz hayatımızın bir döneminde kredi çekmek durumunda kaldığımız zamanlardan geçmişizdir; okunması gereken onlarca madde, imzalanması gereken onlarca evrak derken belki de başvuru yapmak işin en zor kısmı olur.

Bu evrakların içinde özellikle bir tanesi oldukça ilgi çeker; hayat sigortası. Kredi çekerken bankaların olası bir olumsuzluğa karşı aldıkları önlem olarak tanımlayabileceğimiz hayat sigortası hemen her dosyada karşımıza çıkar.

Peki hayat sigortasının yasal bir dayanağı ya da yükümlülüğü var mıdır? Bu yazımızda kredili hayat sigortasına dair detaylar paylaşacağız.

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?

Kredi çekerken hayat sigortası yaptırılmasının pek çok avantajı bulunur. Aslında bu bir “geriye kalanları koruma” olarak da tanımlanabilir. Şöyle ki; hayatın neler getireceği belli olmaz, her an bir riske gebe. Poliçede belirtilen risklerden birinin gerçekleşmesi durumunda kredi borcu sigorta şirketi tarafından ödenir. Bu sayede vefat durumunda dahi geride kalan mirasçılara herhangi bir borç intikali söz konusu olmaz.

Sigortalının ciddi bir hastalık, maluliyet ya da benzeri bir durumu hasıl olursa ve bu sebeplerden kredi borcunu ödeyemez duruma gelirse yine tüm sorumluluk sigorta şirketinde olur ve borç, sigorta tarafından karşılanır. Elbette tüm bunlar için bir limit ve oran söz konusu olacaktır ki bu da poliçenizde açıkça belirtilmiştir.

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu?

Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmanın yasal bir yükümlülüğü bulunmaz; diğer bir deyişle her ne kadar bankalar bunu bir “koşul” olarak sunuyor olsa da kanunen böyle bir zorunluluk yoktur. Bankaların bu koşulu öne sürmesinin nedeni borcun geri kalan kısmını garanti altına almaktır. Bu sayede kişi vefat dahi etse, tüm borç sigorta tarafından karşılanacaktır.

Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak bir zorunluluk olmadığından, kişi dilerse bunu imzalamayı reddedebilir ve dilekçe ile bunu bildirebilir. Sonuç alınmaması durumunda Tüketici Hakları Hakem Heyeti vasıtasıyla da çözüm yoluna gidilebilir.

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Ne Kadar?

Aslında bu sorunun yanıtını direkt fiyat üzerinden vermek doğru olmayacaktır zira sigorta tutarını etkileyen pek çok faktör bulunur. Her sigorta ürününde olduğu gibi kredi başvurusu için hayat sigortası fiyatları da değişken olacaktır.

Kredinin miktarı, aylık kredi faizi yüzdesi, kredi borç bakiyesi, kişinin cinsiyeti, mesleği ve yaşına bağlı olarak tutarlar farklı olacaktır. Bu nedenle hayat sigortası için genel bir fiyat vermek yerine kişinin sahip olduğu kriterlere ve kredinin yüzdesine bağlı olarak değişebileceğini söylemek daha doğru bir ifade olacaktır.

Kredi Başvurusunda Yapılan Hayat Sigortası Sonradan İptal Edilir mi?

Hayat sigortasını iptal etme durumu söz konusudur. Dilerseniz poliçenizi, poliçe süresi dolmadan iptal edebilirsiniz. Bunun için bankaya bir dilekçe vermeniz ve talepte bulunmanız yeterlidir. İptal durumunun gerçekleşmemesi durumunda ise Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir ve konuyla ilgili işlemlerin başlatılmasını talep edebilirsiniz.

 

Kredi Çekerken Yapılan Hayat Sigortası Geri Alınır mı?

Hayat sigortasını geri almak ya da diğer bir ifadeyle hayat sigortası para iadesi almak mümkündür. Hayat sigortası adına yapılan prim ödemeleri, daha sonra müşteri tarafından geri alınabilir. Bunun için bir dilekçe ile başvuru yapmak ve birikmiş prim ödemelerinin iadesini talep etmek gereklidir.

Yanı sıra tüm bu işlemleri online olarak da gerçekleştirmeniz mümkündür. E-devlet üzerinden birikmiş prim ödemelerinin iadesi talep edilebilir. Özetle kredi çekerken hayat sigortası iadesi mümkündür.

Geri Ödemeli Hayat Sigortası hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Hayat Sigortası Kredinin Ne Kadarını Öder?

Sigortanın yapacağı ödeme poliçede belirtilen limit ve oranlarla belirtilir ki bu “beden adı” altından tanımlanır. Sigorta şirketi, kredinin poliçe ile teminat altına alınmış miktarını öder; kredi ödemesi, sigorta bedelinden fazla bir tutara sahipse bu durumda artan kısım sigorta tarafından karşılanmaz.

Kişiye özel olarak hazırlanan hayat sigortası poliçesindeki tutarlara bağlı olarak kredinin ne kadarının ödeneceği tayin edilir.

Kredi Çekerken Hayat Sigortası İadesi Nasıl Yapılır?

Bankaya bir dilekçe yazılmak suretiyle sigortanın iptali söz konusudur. Bankalar iade taleplerini ortalama 30 gün içinde sonlandırır ve prim iadesi gerçekleşir.

BES hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Elbette bu süreler bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir ancak genel olarak bu sürelerde sonuç almak mümkündür. Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere e-devlet üzerinden de iade talebi oluşturulabilir.

BES iptali nasıl yapılır? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir. 

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.