Kâr Kaybı Sigortası
İşletmenin faaliyet alanı ne olursa olsun hemen her iş yerinde birtakım riskler vardır. Bu riskler kimi zaman sel, yıldırım düşmesi, deprem gibi doğal afetleri kapsarken kimi zaman yangın ya da patlama gibi olayları içine alır. Her koşulda işletmenin maddi ve manevi kayıplarının olması kaçınılmazdır.
Birçok sigorta ürünü ile işletmede yaşanabilecek olası risklere karşı önlem almak mümkündür. Örneğin işyeri sigortası ile olası her türlü riske karşı işletme, sigorta güvencesi altına alınabilir. Ancak bu sigorta türleri, mevcut zarardan doğan kâr kaybını kapsamaz. İşte bu noktada devreye kar kaybı sigortası girer ve zarardan dolayı işletmenin faaliyetlerini durdurmasından kaynaklanan kâr kaybını sigorta güvencesi altına alır. Peki ama nasıl? Gelin aşağıda detaylıca anlatalım.
Kâr Kaybı Sigortası Nedir?
Ticari faaliyetin durması neticesinde, şirketin brüt kâr kaybını sigorta poliçesinde belirtilen sınırlar dahilinde karşılayan sigorta ürününe kâr kaybı sigortası adı verilir. Buradaki en önemli kriter, zararın “yangın ve diğer riskler sonucu” meydana gelmiş olmasıdır. Kâr kaybı sigortası, yangın sigortasının ek teminatıdır.
Yangın sonucu ortaya çıkan maddi kayıplar (ciro düşmesi, masraf kalemlerindeki artış vb. gibi) kâr kaybı sigortası tarafından karşılanır. Karın sigorta tarafından karşılanabilmesi için, ilgili hasarın “yangın sigortası” sözleşmesinde yer alması şartı aranır zira bu ürün yangın sigortasının ek teminatıdır.
Kâr Kaybı Sigortası Neleri Kapsar?
Kâr kaybı sigortasının neleri kapsadığı, işletmenin faaliyetine göre değişmekle birlikte genellikle iki tür masraftan söz edilir; değişken masraflar ve sabit masraflar.
Kâr Kaybı Sigortasında Tazminat Kapsamı
Değişken Masraflar
Değişken masraflar aşağıdaki kalemleri içerir;
- Paketleme masrafları
- Ambalaj masrafları
- Tazminat giderleri
- Enerji, su ya da gaz gibi masraflar
- Hammadde temini için satın almalar
- Reklam bütçeleri
Sabit Masraflar
Sabit masraflar için aşağıdaki masraflardan söz etmek mümkündür;
- Araştırma ve geliştirme masrafları
- Amortismanlar
- Bakım için harcamalar
- Faiz giderleri
- İdari masraflar
- Satış masrafları
- İşçi, memur ücretleri
- İkramiyeler
- Kira giderleri
- Ödenmesi gereken sigorta primleri
- Faaliyete göre değişen diğer sabit masraflar
Kâr Kaybı Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Kâr kaybı sigortasının pek çok avantajı vardır. Bu avantajlar sayesinde mevcut zarar minimuma indirilirken bütçe koruması sağlanır ve hasarın yükü hafifletilir. Kâr kaybı sigortasının faydalarını birkaç madde ile özetleyelim.
- Hasarın, mevcut iş akışını olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Sigorta ile bu olumsuz etkiler azalır ve işletme verimliliği devam eder.
- Finansal desteğin sigorta tarafından karşılanması, işletmenin maddi açıdan sıkıntı yaşamasının önüne geçer.
- Kâr kaybını uygun taksitlerle ödemek mümkündür bu sayede nakit akışı sekteye uğramaz.
- İşletmenin hasardan önceki haline kavuşabilmesi için gereken masrafları karşılar.
- Hasardan dolayı düşen iş verimliliğinin maddi boyutunu üstlenir bu sayede işletme faaliyetine devam edebilir.
Kâr Kaybı Sigorta Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Kâr kaybı sigortasında, sigorta bedeli hesaplanırken bir önceki mali yıla ait bilanço ve kâr zarar bilgilerinden destek alınır. Bir önceki yıldan elde edilen verilerle brüt kar sigorta bedeli hesaplanır. Bu değerlerin aşağıdaki esaslara uygun olarak güncellenmiş olması gerekir;
- Geçmiş mali yıl sonu ile cari sigorta yılı başlangıcı arasında kalan süre
- Cari sigorta yılına ait bütçe hesapları
- Azami tazminat süresi
- Enflasyon oranı
Kâr Kaybı Sigortası Teminatları
Kâr kaybı sigortası, pek çok riske kaşı koruma sağlayan bir sigorta ürünüdür. Kâr kaybı sigortasına ait teminatlar, kâr kaybı sigortası genel şartlarında açıkça belirtilen teminatlardır ve aşağıdakileri kapsar;
- Dahili su giderlerinden doğan masraflar
- Deprem ve yanardağ püskürtmesinden doğan zararlar
- Fırtına
- Grev
- Halk hareketleri
- Terör saldırıları
- Hava ve kara taşıtlarının çarpması
- Kar yükü
- Sel ve su baskını
- Yangın
- Yıldırım ve infilak
Kâr Kaybı Sigortasında Teminat Dışı Durumlar
Kâr kaybı sigortasının teminat dışı durumları, kâr kaybı sigortası genel şartları uyarınca bildirilmiş olup aşağıdaki durumları kapsar;
- Yangın sigortası genel şartlarında teminat altında tutulmayan durumların oluşması ve buna bağlı zararın ortaya çıkması,
- Kay kaybı poliçesinde belirtilmeyen olayların yaşanması,
- Sigortalının iflas etmesi ya da işletmenin faaliyetini durdurması neticesinde oluşan kar kayıpları sigorta kapsamı altında değerlendirilmez.
Kâr Kaybı Sigortasında Azami Tazminat Süresi
Kâr kaybı sigortasına ait tazminat sigortası belirlenirken birtakım gecikme unsurlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Bunlardan birkaçı;
- Bina inşa, ikame ve temizlik süresi
- Eksik Sigorta durumunda özkaynaklarda yaşanabilecek sorunlar
- Hammadde temininde yaşanan güçlük
- İnşaat malzemeleri temininde yaşanan gecikmeler
- Personelin ikame ve eğitim süresine dair yaşanan gecikmeler
- Yeniden inşa ve ikame için gerekli olan yasal ve resmi prosedürler
Kâr Kaybı Sigortası Fiyat Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kâr kaybı sigortası fiyat hesaplamasında farklı kriterler baz alınır. Temel olarak, geçen seneki ciro ve kar/zarar tablosu incelenir ve buna göre bir bedel hesaplaması yapılır.
İşletmenize kâr kaybı sigortası yaptırmayı planlıyor ve detaylar hakkında bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Genç Sigorta ile iletişime geçebilir ve aklınıza takılan her sorunun yanıtını pratik, hızlı ve güvenilir bir şekilde alabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimizi aramak ya da sitemizde bulunan formu doldurarak sizi aramamızı talep etmek. Talebini neticesinde sigorta danışmanlarımız sizinle iletişime geçecek ve aklınıza takılan her türlü sorunun yanıtını vererek sizi en doğru ürüne yönlendirecektir.