Çıraklık ve Staj Sigortası Nedir? Zorunlu mu?

Staj sigortası, eğitimini tamamlayan ya da tamamlamak üzere olan ve mesleğinin inceliklerini öğrenmek adına bir işte çalışmaya başlayan stajyerlere yapılması zorunlu olan bir sigorta türüdür.

Çıraklık sigortası, öğrenci sigortası ya da stajyer öğrenci sigortası olarak da bilinen bu ürüne dair pek çok merak edilen sorunun yanıtını yazımızda derledik.

Staj Sigortası Nedir?

Bazı meslek liseleri ve üniversite bölümlerinin belirli dönemlerinde öğrenciler, staj görmek adına firmalara çalışmak üzere başvuru yapar. Her ne kadar kadrolu olarak görev almasalar da stajları kabul edildiği anda staj sigortası yaptırma yükümlülüğü doğar.

Staj sigortasının temel amacı kişinin o firmadaki çalışma süresi boyunca yaşayacağı olası hastalık ya da kazalara karşı sigorta güvencesine girmesini sağlamaktır. Staj sigortası ile kişinin hastalık ya da kazadan doğan sağlık giderleri staj sigortası tarafından karşılanır.

Staj Sigortası Nasıl Yapılır?

Staj sigortası, staj yapan öğrenciyi iş kazası ya da meslek hastalığı gibi durumlara karşı maddi anlamda korur bu nedenle oldukça önemlidir. Staj sigortasına ait tüm detaylara e-devlet uygulaması üzerinden erişebilmek mümkündür.

Sigorta, öğrencinin okumakta olduğu okul tarafından yapılır. Öğrenciden istenen belgeler eksiksiz olarak okula teslim edildikten sonra prosedür işler. Sigorta ödemesini okullar gerçekleştirir bu nedenle öğrencinin bir kuruma müracaat etmesi gerekmez. Staj sigortası kanununa göre her stajyer öğrencinin sigortalanma yükümlülüğünün bulunduğunu da yinelemiş olalım.

Staj Sigortası Ne İşe Yarar?

Staj sigortası, staj süresi boyunca öğrencinin kaza yaşaması durumunda sağlık giderlerini maddi anlamda güvence altına alır. Yalnızca kaza değil meslek hastalıkları da bu sigorta kapsamına dahildir. Her mesleğin kendine özgü riskleri vardır. Örneğin meslek lisesi stajların en sık yapıldığı liselerdendir. Staj başvurusu kabul edildiği andan itibaren öğrenci, her türlü riske karşı staj sigortası ile güvence altına alınır. Bu sayede rizikonun gerçekleşmesi durumunda öğrenci ya da işveren cebinden ekstra bir ödeme yapmak zorunda kalmaz.

Staj Sigortasını Kim Yapar?

Staj sigortası, öğrencinin kayıtlı bulunduğu eğitim kurumu tarafından ödenir. Lise, üniversite ya da meslek edinme kursu öğrencilerine ait tüm sigorta ödemeleri, ilgili kurum tarafından gerçekleştirilir. Bu kurumlardan birinde okuyan öğrencileri çalıştıran işveren, sigorta primlerini ödemekle yükümlü değildir; işverenin ödemekle yükümlü olduğu konu stajyer maaşıdır.

Staj Sigortası Sigorta Başlangıcı Sayılır mı?

Staj sigortasında ödenen primlerin amacı kişinin iş kazası ya da meslek hastalıklarından doğan sağlık giderlerini karşılamaktır. Bu nedenle sigorta başlangıcı olarak sayılmaz. Stajyer olarak bir kurumda çalışan kişiler genellikle 2 grup altında incelenir; gönüllü staj yapanlar ve zorunlu staj yapanlar.

  • Gönüllü Staj Yapanlar: Bu grup stajyerlerde, okuldan herhangi bir zorunluluk olmaz kendi istekleriyle çalışırlar. Örneğin yaz tatillerinde ya da ara tatillerde işi öğrenmek, kendini geliştirmek adına staj yaparlar. Gönüllü staj sigortası ile primleri yine ödenmeye devam eder.
  • Zorunlu Staj Yapanlar: Bu gruptakiler ise okul tarafından staj yapması zorunlu kılınan kesimdir. Yukarıda örneğini verdiğimiz gibi özellikle meslek liselerinde öğrenciler staj görür. İşyerlerinde sergiledikleri performans da not olarak değerlendirmeye tabi tutulur.

Staj Sigortası Sağlık Sigortası Olarak Sayılıyor mu?

Staj sigortası sağlıkta geçerli mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Staj sigortası ile öğrenciler, çalışma süreleri boyunca olası her türlü riske karşı maddi anlamda sigorta güvencesinde olur. Staj sigortası sağlık sigortası kapsamında yer alır. Çalışmaya başlamadan önce verilen sigorta numarası, staj süresi boyunca geçerli olur.

Staj Sigortası Emeklilikte Geçerli mi?

Staj sigortası emeklilikte geçerli değildir; yalnızca staj süresi boyunca kişinin başına gelebilecek kaza ya da meslek hastalıklarından doğan masrafları garanti altına alır. Bu nedenle emeklilik primleri hesaplanırken staj sigortası ya da staj günleri hesaba katılmaz. Öğrenci mezun olduktan ve bir iş yerinde kadrolu olarak çalışmaya başladıktan sonra ödenen primler sigorta prim günlerinden sayılır ve emeklilikte de geçerli olur.

Genç Sigorta’dan Tavsiyeler

İş hayatında yalnızca işveren tarafından yapılan devlet sigortası günümüz şartlarında yeterli olmayabilir. Özellikle artan maliyetler, daralan sağlık hizmeti kapsamı ve devlet hastanelerindeki yoğunluk farklı sigorta türlerine yönelmeyi gerektirebilir. İşte bu noktada tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık sigortası gibi sigorta ürünlerinden yararlanabilir ve özel hastanelerden standardı yüksek sağlık hizmeti alabilirsiniz.

Ek olarak; emeklilik dönemi için de yatırım yapmak isterseniz hayat sigortası ve BES yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Özel sağlık sigortası, hayat sigortası ve BES ile ilgili detaylı bilgi almak için 0216 411 65 17 numaralı çağrı merkezimiz arayarbilirsiniz.

Staj Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Staj sigortası sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Bunun için e-devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra arama sekmesine “4A Hizmet Dökümü” yazmanız yeterlidir. Bu alanda staj sigortanıza ait tüm detayları görüntüleyebilirsiniz.

Gönüllü Stajda Sigorta Zorunlu mu?

Gönüllü olarak staj yapanlar, gönüllü olarak kurumda çalıştıkları için staj sigortasına dahil edilmezler. Staj sigortasına tabi tutulan grup zorunlu staj yapanlardır.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.