BES İptali Nasıl Yapılır? İptal Edilirse Ne Olur?
Açılımı Bireysel Emeklilik Sistemi olan BES, uzun vadede yatırım amacı güden ve tüketiciler için pek çok avantajı beraberinde getiren bir sistemdir. BES için uzun vade yatırım tanımını kullanıyor olsak da kimi zaman acil ihtiyaçlar ve şartlar gereği BES iptali de söz konusu olabilir.
BES, iptal edilebilen ve sistemden ayrılmanın mümkün olduğu bir yatırımdır. Bireysel emeklilik iptal edilebilir ancak bu durumda mevcut birikimlerinin ne boyutta etkileneceğini de önceden hesaplamak gerekir.
Bu yazımızda Bireysel Emeklilik Sistemi iptalinin nasıl yapılacağını konuşacağız. Dilerseniz Hayat Sigortası ve Geri Ödemeli Hayat Sigortası hakkında da detaylı bilgiyi linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
BES Nasıl İptal Edilir?
BES’ten ayrılma, ilgili kurumun bireysel emeklilik bozma şartları uyarınca gerçekleşir. Bireysel emeklilik bozdurma için şartların kabul edilmesi gereklidir.
BES iptali için, bireysel emeklilik sistemine başvurduğunuz bankayla ya da sigorta şirketiyle; telefon, SMS ya da müşteri hizmetleri kanalıyla iletişime geçebilir ve prosedürü başlatabilirsiniz.
BES Ayrılma Şartları Nelerdir?
Buradaki şartlar sisteme üye olduğunuz banka ya da sigorta şirketinin çalışma prensiplerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak BES iptali durumunda genel olarak bilinmesi gereken maddeler vardır. Bunlar;
- BES iptali için 2 aylık süre mevcuttur; bu süre içinde iptal edilirse para herhangi bir kesintiye uğramadan geri verilir.
- 2 aylık iptal süresinin aşılması durumunda aylık olarak 1.000 TL para kesintisi uygulanır.
- BES iptali için bireysel emeklilik sistemine giriş yapılan banka ya da sigorta şirketine gitmek gerekir.
- Bireysel emeklilik sisteminden 3 yıl içinde çıkış yapmak istenirse devlet katkısından yararlanmak mümkün olmayacaktır.
BES İptal Edilirse Ne Olur?
BES iptali söz konusu olduğunda mevcut birikimin bir kısmı kesintiye uğrar. Bireysel emeklilik sistemine ne zaman başvurulduğuna ve sistemde ne kadar süre kalındığına bağlı olarak kesinti oranları belirlenir.
10 yıl geçmeden bireysel emeklilik iptali gerçekleşirse, kesinti oranları yüksek olacaktır ancak sözleşme başladığı andan itibaren 60 gün içinde iptal talebi gelirse herhangi bir kesinti olmayacaktır.
BES iptali için; stopaj kesintisi, giriş aidatı kesintisi ve devlet katkısı kesintisi yapılır ancak yukarıda değindiğimiz üzere bu kesintilerin miktarı sistemde kalış süresine bağlı olarak değişecektir. Şimdi gelin bu kesintileri detaylandıralım.
Bireysel Emeklilik İptali Durumunda Yapılan Kesintiler
Bireysel emeklilik ayrılma kesintisi 3 ana koldan yapılır; stopaj, giriş aidatı ve devlet katkısı. Bunların açılımını aşağıda paylaşalım.
- Stopaj Kesintisi: Bireyse emeklilik iptali gerçekleştiğinde, 10 yılını doldurmamış olan tüketicilerden %15 kesinti alınır. BES’te 10 yılını doldurmuş olan tüketicilerin ise bu oranı %10 olarak belirlenir.
- Giriş Aidatı Kesintisi: BES 3 yıldan önce iptal edilirse brüt asgari ücretin %75’ini, 3 ila 6 yıl ise %50’sini, 6 ila 10 yıl ise %25’ni geçmeyecek şekilde kesinti yapılır. Kesinti oranlarının bu yüzdeleri geçmesi söz konusu değildir. 10 yılını doldurmuş olan tüketicilerden ise herhangi bir kesinti yapılmaz.
- Devlet Katkısı Kesintisi: BES 3 yıl dolmadan iptal edilirse devlet katkısı tutarının tamamı kesintiye uğrar. 3 ila 6 yıl olursa katkı payının %85’i kesilir. 6 ila 10 yıl olursa kesinti oranı %35 olacaktır. 10 yılını doldurmuş kişilerden ise %60 oranında bir kesinti söz konusu olacaktır.
BES 3 Yıl Sonra Ayrılmada Ne Olur?
BES 3 yıl sonra ayrılmada ne olur, BES 5 yıl sonra ayrılmada ne olur, BES 1 yıl sonra ayrılmada ne olur soruları herkesin merak ettiği sorulardandır.
Bunların her biri için bir kesinti söz konusu olması kaçınılmazdır ancak kesintinin oranları ve iptal şartları, sigorta şirketinin ya da bankanın ilgili prosedürlerine bağlı olarak değişir. Bu nedenle BES sistemine üye olduğunuz banka ya da sigorta şirketi ile iletişime geçmeniz ve iptal şartlarını öğrenmeniz çok daha doğru olacaktır.
BES İptal Parası Nereden Alınır?
BES parası nasıl çekilir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Parayı geri almak için sistemde kayıtlı olan sigorta şirketi ya da banka ile iletişime geçmek gerekir.
İlgili kurum gerekli işlemleri tamamladıktan sonra tüketiciye ödemesini gerçekleştirir. BES parasını alabilmek için e-devlet üzerinden bir işlem yapılamadığı bilgisini de satır aralarımıza serpelim.
BES İptal Edilince Para Ne Zaman Yatar?
Bireysel emeklilik iptal işlemleri gerçekleştikten sonra, hesapta biriken tutar ortalama 20 iş günü içinde iade edilir. Bu durum sigorta şirketi ya da bankanın işleyişine bağlı olarak değişebilir ancak genel olarak bu süre zarfında ödeme gerçekleşmiş olur.
BES Ne Zaman İptal Edilebilir?
Bireysel emeklilik iptali, tüketici ne zaman isterse o zaman gerçekleşebilir. Kişi isterse BES’ten ayrılabilir, kalması için yasal bir yükümlülük bulunmaz.
Burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta sistemden ayrılırken yaşanması muhtemel para kesintisidir. Sistemde kalış süresine bağlı olarak belirli oranlarda para kesintisi yapıldığı unutulmamalıdır.
BES Cayma Hakkı Nedir?
BES cayma hakkı 2 aylık süreyi kapsayan bir haktır. Bireysel emeklilik sistemine dahil olan tüketici dilerse 2 ay içinde sistemden ayrılabilir. Bu ayrılık sırasında herhangi bir kesinti yaşanmadığı gibi bir ücret de talep edilmez. Diğer bir deyişle ilk 2 ayda talep edilen iptallerde ücretin tamamı geri alınır.
Otomatik BES İptali Nedir?
Otomatik BES iptali ile cayma hakkı benzer yapıdadır. Çalışanlar, ilk defa ödeme yaptıktan sonraki iş günü cayma haklarını kullanabilirler ve otomatik BES iptallerini gerçekleştirebilirler. Otomatik BES iptalinde, ödenen katkı paylarının tamamını geri alma hakkı saklıdır, herhangi bir kesinti olmadan ücret iadesi yapılır.