Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar Nelerdir?
Olası bir kaza anında karşı tarafın hasarından doğan masrafları güvence altına almanın en etkili yolu Zorunlu Trafik Sigortası’dır. Devlet tarafından yaptırılması kanunlar çerçevesinde zorunlu olan trafik sigortası üçüncü şahısların maddi ve manevi giderleri sigorta poliçesinde yer alan limit ve oranlar dahilinde karşılanır bu sayede araç sürücüsü kendini maddi anlamda güvencede tutar.
Zorunlu Trafik Sigortası, her ne kadar karşı tarafın hemen her hasarını maddi güvence altına alıyor olsa da sigorta tarafından kabul edilmeyen ve geçerli olmayan durumlar da söz konusudur. Tıpkı diğer tüm poliçelerde olduğu gibi Zorunlu Trafik Sigortası kapsamı ve Zorunlu Trafik Sigortası kapsam dışı halleri, Trafik Sigortası Genel Şartlar uyarınca çerçevelenmiştir.
“Motosiklet Kasko Sigortası” ve “Motosiklet Trafik Sigortası” hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için tıklayınız.
Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar
Trafik sigortası kapsamı dışında kalan hasarlar vardır. Sigorta hangi durumlarda ödeme yapmaz sorusunun yanıtını aşağıdaki gibi maddelemek mümkündür.
Araç hareket halinde değilse ancak bir sebepten kaza gerçekleştiyse ödeme yapılmaz.
- Kazaya neden olan sigortalı aracın yakın aile dahil herhangi bir akrabası aynı araçtaysa maddi ve manevi herhangi bir tazminat talebi karşılanmaz.
- Kazaya karışa araca dolaylı olarak gelen zararlar karşılanmaz. Örneğin kaza neticesinde iş durması, iş kaybı ya da benzer bir mahrumiyet varsa bu zararlar trafik sigortası kapsamında yer almaz.
- Kaza sırasında zarar gören özel eşyalar sigorta kapsamında karşılanmaz. Örneğin kaza sırasında bir çanta ya da bavul hasar görmüş ise bu durum sigorta kapsamı dışında değerlendirilir.
- Kaza sonrasındaki çekici, taşıyıcı ya da römork hizmetleri sırasında oluşan zararlar da sigorta kapsamı dışında yer alır.
- Kazadan doğan manevi tazminat taleplerinde ve ilgili davalarda sigorta geçerli değildir.
- Sigortalının aracı çalınması ve kazaya karışması durumunda trafik sigortası tarafından maddi hasarlar karşılanmaz.
- Patlayıcı madde taşınmasından dolayı meydana gelen kazalar sigorta kapsamı dışında değerlendirilir.
- Kaza yapan her iki aracın da aynı kişiye ait olması durumu da sigorta kapsamında değildir.
Araç sahiplerinin merak ettiği “ Kazada kusurlu olsak bile sigorta hasarı karşılar mı?” sorusunun da yanıtını verelim. %100 kusurlu bir kaza yaşanması durumunda, trafik sigortası karşı tarafın ya da üçüncü şahısların hasarlarını karşılar. Ancak sizin aracınıza ait masraflar teminat kapsamında yer almaz; hasardan doğan masraflar size aittir.
“Trafik Sigortası Yurtdışında Geçerli mi?” başlıklı blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Trafik Sigortası Kamu Malına Zararı Karşılar mı?
Kamu malına verine hasarlar, ilgili kanunlar gereği bir suç teşkil eder ve birtakım cezai yaptırımlara sahiptir. Olası bir kaza sırasında kamu malına herhangi bir zarar verilirse, sigorta tarafından bu hasar karşılanır.
Örneğin kaza sırasında bir elektrik direği zarar gördüyse trafik sigortası kapsamı içinde değerlendirilir ve sigorta tarafından masraf üstlenilir. Elbette kamu malı dahil tüm ödemeler poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde gerçekleştirilir. Bu noktada Zorunlu Trafik Sigortası kapsamı çok önemlidir.
Trafik Sigortası Doğal Afeti Karşılar mı?
Ülkemiz coğrafi açıdan pek çok doğal afete gebe niteliğindedir. Haliyle her bakımdan önlem almak gerekir. Trafik sigortası tamamen üçüncü şahısların ve karşı aracın masraflarını ödemekle yükümlüdür ve doğal afeti karşılamaz.
Aracınızın doğal afetten doğan hasarlar için güvence altına alınmasını istiyorsanız bu durumda kaskodan destek alabilirsiniz. Doğal afetler kasko sigortası kapsamı altında değerlendirilir ve poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde koruma sağlanır.
Trafik Sigortası Manevi Tazminatı Karşılar mı?
Trafik sigortası manevi tazminatlardan doğan talep ve davaları karşılamaz. Yanı sıra aracın çalınmış olması ya da gasp edilmesi de teminat dışı kalan hallerdendir.
Aracın bakım-onarım ya da alım-satım sırasında bir kazaya karışması ya da bir sebepten hasar görmesi durumunda trafik sigortası geçerli olmayacaktır. Örneğin arabanızı tamir ettirdiğiniz sırada bir kaza yaşandıysa bu durum sigorta kapsamında yer almaz; masraflar, zararın yaşandığı işletmenin sahibi tarafından karşılanmalıdır.
Tek Taraflı Kazalarda Trafik Sigortası Ödeme Yapar mı?
Tek taraflı kazalarda sigorta ödeme yapar mı sorusu, araç sahiplerinin merak ettiği sorulardan biridir. Tek taraflı olarak yaşanan kazalarda trafik sigortası herhangi bir tazminat talebini karşılamaz. Çünkü kaza, araç sürücüsü tarafından “tek taraflı” yapılmıştır.
Sigortanın geçerli olabilmesi için karşı aracın hasar alması yani kazanın çift taraflı olarak yapılması gerekir. Çift taraflı kazalarda trafik sigortası, kusur oranına bağlı olarak poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde ödeme yapar.
Hasar Bedeli Trafik Sigortası Teminat Limitlerini Aşarsa Ne Olur?
Bazı kazalar büyük çaplı olabilir ve devlet tarafından belirlenen Zorunlu Trafik Sigortası limitlerini aşabilir. Bu gibi durumlarda limitin üstünde olan masraflar araç sahibinin sorumluluğu altındadır. Zorunlu Trafik Sigortası yalnızca limitler dahilinde ödeme yapar; geri kalan üçüncü şahıs masrafları araç sahibinin ödeme yükümlülüğü altında yer alır.