Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapar?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafiğe çıkan her aracın Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması devlet tarafından mecburi tutulur. Bu sayede olası bir kaza durumunda karşı tarafın araç ve sürücüsü yani üçüncü şahısların maddi ve bedensel hasarları teminat altına alınır.
Kaza sonucu karşı tarafın masrafları, trafik sigortası poliçesinde yer alan limit ve oranlar dahilinde karşılanır. Bu yazımızda trafik sigortası neleri karşılar, trafik sigortası kapsamı ve çok daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamı
Olası bir kaza durumunda karşı tarafın aracında büyük bir hasar oluşabilir ve bu noktada ciddi tazminatlar gündeme gelebilir. Bu tazminatı hafifleten ve karşı tarafın hasarını güvence altına alan trafik sigortasıdır.
Trafik sigortasının neleri kapsadığı, ödenen prim tutarına bağlı olarak değişir. Normal şartlarda zorunlu trafik sigortası kapsamına; karşı taraf, üçüncü kişiler ve kamu malları dahil edilir. Yalnızca kamu malları değil kaza mahalinde bulunan ev, bahçe ya da dükkân gibi mallar da ödeme kapsamında tutulabilir.
Trafik sigortası teminat limitleri aynı zamanda kapsamını da şekillendirir. Bu limitler araç grubuna bağlı olarak değişir; otomobil, taksi, kamyonet, tarım makinesi dahil her araç için farklı teminatlar bulunur. Bu teminatlar ve limitler devlet tarafından belirlenir ve sigorta şirketi oranlara uymakla yükümlüdür. Sigorta şirketi tarafından sunulan “ek teminatlar” ile sigortanın kapsamı genişletilebilir.
“Kazada kusurlu olsak bile sigorta hasarı karşılar mı?” sorusunun da yanıtını verelim. Evet, %100 kusurlu olduğunuz bir kaza dahi olsa, trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını güvence altına alır ve zararı karşılar.
Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?
2023 yılı içinde olası bir kazaya karışmanız durumunda, aracınızın grubuna göre değişen teminatlardan faydalanabilirsiniz. Genel olarak; maddi hasar, sağlık giderleri ve ölüm olarak 3 ana bölümde incelemek mümkündür.
Maddi Hasarlı Trafik Kazası
Zarar gören araca ait maddi zarar, zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanır. Zarar gören tarafın hangi araç grubuna ait olduğuna bağlı olarak farklı tutarlar gündeme gelir.
Örneğin otomobil ile yapılan bir trafik kazası mevcut ise araç başına 100.000 TL ödeme yapılır. Bu durumun kaza başına ücreti ise 240.000 TL’dir.
Trafik Kazası Sağlık Giderleri
Zorunlu Trafik Sigortası ile yalnızca karşı tarafın araç hasarı karşılanmaz aynı zamanda sağlık giderleri de güvence altında tutulur. Sigorta sahibinin bir kazaya karışması durumunda 3. Şahısların sağlık giderlerini sigorta karşılar.
Burada bir sağlık gideri kısıtlaması yoktur; hastane ya da sağlık kurumlarındaki tüm sağlık giderleri teminat kapsamında yer alır. Bu sağlık giderleri kişi başına otomobil sürücüleri için 1.200.000 TL’dir. Kaza başına olan limit ise 6.000.000 TL’ye kadar çıkar.
Trafik Sigortası Ölümlü Kaza
Sigortalı taraf, bir kişinin ölümüne ya da sakatlanmasına yol açtıysa buradan doğan masraflar sigorta denetim yetkilileri tarafından hesaplanır ve poliçede belirtilen azami teminatı aşmamak koşulu ile ödenir.
Buradaki hesaplama; kişinin yaşına, gelirine, geride kalanların desteğe muhtaçlığına ve kazadaki kusur oranına bağlı olarak yapılır ve sigorta tarafından gereken tutarlar karşılanır.
Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Trafik sigortası kapsamı dışında kalan hasarlar nelerdir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Trafik sigortası kapsam dışı olan ve sigortanın ödeme yapmadığı haller aşağıdaki gibidir;
- Sigorta sahibinin aracı seyir halinde değilken oluşan hasarlar
- Sigortalının kendi aracının hasarları
- Karşı tarafın mallarının zararı
- Sigortalının aracının çalınması ve kazaya karışması durumları
- Patlayıcı ya da yanar madde taşınması sonucu oluşan hasarlar
- Aracın bakımı sırasında oluşabilen hasarlar
Trafik Kanunu’na göre Zorunlu Trafik Sigortası yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerlidir. Yurt dışında kaza yapınca trafik sigortası hasarı öder mi sorusunun yanıtı hayır ödemez olacaktır. Eğer trafik sigortası poliçenizin yurt dışında da geçerli olmasını talep ediyorsanız Yeşil Kart Trafik Sigortası uygulamasını inceleyebilir ve sigortanızın yurt dışında da geçerli olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu kapsam yine karşı tarafı koruma altına alacaktır, kendi aracınız için yurt dışı kazalarında sigorta ödeme yapmayacaktır.
“Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Trafik Sigortası Hasarı Ne Zaman Öder?
Sigortalının olası bir kazaya karışması durumunda genellikle evraklar teslim edildikten ortalama 8 iş günü içinde hak sahibine ödeme yapılır.
Hak sahibine yapılan bu ödeme yalnızca hasarı kapsamakla kalmaz aynı zamanda hastane ve tedavi giderleri söz konusu ile bunlara dair de tazminatları verir. Aracın kaza sonrası perte çıkması yanı kullanılamaz hale gelmesi söz konusu ise bu durumda hurda tescil belgesi sigortacıya ibraz edildikten sonra gereken tazminat ödemesi gerçekleştirilir.
İşlemlerin başlaması için gereken evraklar sigorta şirketine iletilmezse ve bu konuda bir gecikme yaşanırsa hasar bedeli ödeme süresi de gecikecektir. Ancak tüm evraklar zamanında teslim edilirse ortalama 8 iş gününde sonuca ulaşması beklenmektedir.
“Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmayı İhmal Etmeyin!
Zorunlu Trafik Sigortası, kaza söz konusu olduğunda karşı tarafın hasarından doğacak masraflar için büyük bir güvencedir. Bu nedenle trafik sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin ve vakit kaybetmeyin!
Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi yaptırmak için Genç Sigorta’dan teklif alabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası teklifi almak için tıklayın!
Dilerseniz Motosiklet Trafik Sigortası, Motosiklet Kasko Sigortası gibi ürünler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve sigorta danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.