Trafik Cezası Sorgulama Plakaya Göre Nasıl Yapılır?
Trafik kurallarına uymak, vatandaş olarak hem kendimize hem trafikteki diğer kişilere karşı bir borcumuz. Fakat kimi zaman yanlış yere park etme, emniyet kemeri takmayı ihmal etme gibi durumlarla karşı karşıya kalmamız da hayatın olağan akışında.
Bu yazımızda plaka ile trafik cezası sorgulama ya da plaka no ile trafik cezası sorgulama, araç plakasına yazılan ceza ödeme, plakadan araç borç sorgulama, trafik borcu öğrenme, plakaya ait borç sorgulama, T.C. ile trafik cezası sorgulama gibi detaylar hakkında bilgiler vereceğiz.
Trafik cezası ile plaka sorgulama pek çok farklı yöntemle yapılabiliyor. İlk olarak tescil plakasına yazılan ceza ile başlayalım ve ardından plakaya göre trafik cezası sorgulama detaylarına geçelim.
Trafik Cezası Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?
Araç plaka borç sorgulama işlemlerini EGM internet sitesinden yapmak mümkündür. Bunun için plaka numaranızı sisteme girebilir ve araç plaka ceza sorgulama işlemini yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden de plaka ile trafik borcu sorgulama mümkündür. İzlemeniz gereken adımlar;
- E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
- Arama sekmesine araç trafik cezası sorgulama yazın.
- Çıkan ekrana sizden istenen bilgileri girin.
- Bilgileri girdikten sonra ekrandan trafik cezasının tutarını öğrenmeniz mümkündür.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İnternet Sitesinden Trafik Cezası Sorgulama
Trafik cezası öğrenme plaka ile mümkündür. Bunun yöntemlerinden biri Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesine girerek sorgulama yapmaktır. Araç borcu sorgulama plakadan nasıl yapılır sorusunun yanıtı adım adım verelim.
- EGM’nin resmi internet sitesine girin.
- Ceza sorgulama sayfasına giriş yapın
- Açılan sayfada bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi) linkini tıklayın.
- E-devlet sayfasının üstünde yer alan “Kimliğimi şimdi doğrula” kısmını işaretleyin.
- Karşınıza çıkan tabloya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı yazın ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
- Çıkan sayfada bulunan E-hizmetler ve Tüzel Kişi Hizmeti sekmesine tıklayın.
- Karşınıza çıkan listeden Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” başlığını seçin.
- Ekrana plaka numaranızı yazın ve sorgulama işleminizi gerçekleştirin.
E-devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Trafik cezası sorgulama plakaya göre e-devlet üzerinden de mümkündür. Bunun için e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden şifrenizi temin edebilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra arama sekmesine araç trafik cezası sorgulama yazın ve çıkan ekrana sizden istenen bilgileri girin. Birkaç dakika içinde plaka üzerinden ceza sorgulama işleminiz tamamlanacaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Sitesinden Trafik Cezası Borcu Sorgulama
Trafik cezası sorgulama plaka ile Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinden de mümkündür. Sitede yer alan MTV ve Trafik Para Cezası başlığı üzerinden sorgulama işlemi yapılabilir. İzlenmesi gereken adımları aşağıda paylaşalım.
- Gelir İdaresi Başkanlığı resmî sitesini sayfasına giriş yapın.
- Ana sayfada karşınıza MTV ve Trafik Para Cezası başlığı çıkacaktır, tıklayın.
- Açılan sayfaya T.C. kimlik numaranızı, plaka numaranızı ve ekranda beliren güvenlik kodunu girin.
- Sorgulama işlemi ile ceza borç bakiyesini ya da borcunuzun olup olmadığına dair detayları görüntüleyebilmeniz mümkündür.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Online platformlar haricinde SMS yoluyla da trafik cezası borç sorgulaması yapmak mümkündür. Bunun için gerekli olan bilgileri SMS yoluyla iletmektir. Peki ama nasıl?
- Aracınızın plakasını, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı SMS olarak yazıp 1189’a gönderin.
- Mesajınız iletildikten kısa bir süre sonra plakanıza ait kayıtlı cezaları görebilirsiniz.
- Araç plakasına yazılan ceza ödeme tarihi gibi daha ayrıntılı bilgilere erişmek istiyorsanız TCP AYRINTI yazarak SMS gönderebilirsiniz.
- Bu işlemlerin ücretli olduğu ve operatörünüz tarafından belirlendiği bilgisini de verelim.
İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde yaygınlaşa internet bankacılığı ile yalnızca havale, EFT gibi işlemleri değil trafik cezanız dair pek çok sorgulama işlemini de yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı üzerinden trafik cezası sorgulama için yapmanız gerekenler;
- Kredi kartınıza ait bankanın internet sitesine ya da mobil uygulamasına şifreniz ile giriş yapın.
- Uygulama üzerinden Ödeme sekmesine tıklayın.
- Çıkan ekrandan yapmak istediğiniz işlemi seçin ve trafik cezası borç sorgulama işlemini tamamlayın.
İnternetten Trafik Cezası Ödeme Yöntemleri
İnternetten trafik cezası ödemek için pek çok yöntem bulunur. Dilerseniz kredi kartınızın olduğu bankanın internet bankacılığı ya da mobil uygulaması ile ödeme yapabilirsiniz. E-devlet üzerinden de trafik cezası ödemek mümkündür yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı resmî web sitesi üzerinden de ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
E-devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Sitesinden Trafik Cezası Ödeme
E-devlet ve GİB üzerinden trafik cezası ödeme işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkündür. Bunun için önce trafik cezası sorgulamanızı yapın. Sorgulama işleminin ardında aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;
- Sorgulamadan sonra çıkan ekrana kredi ya da banka kartı, CVC kodu, kartınızın son kullanım tarihini girin ve Ödeme Yap butonuna tıklayın.
- Bilgilerinizi girdikten kısa bir süre sonra SMS ile bankanızdan gelen güvenlik kodunu sayfaya girin.
- Gereken tüm işlemleri tamamladıktan sonra ceza ödeme tamamlanmış olur. Daha sonra yeniden sorgulama yapıp eksik ya da ödenmemiş bir borç olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.
Anlaşmalı Bankaların İnternet Bankacılığı Sisteminden Online Trafik Cezası Ödeme
Her banka, trafik cezası ödeme işlemini gerçekleştirmeyebilir bu nedenle anlaşmalı bankalar üzerinden işlemi yürütmeniz gerekir. Online trafik cezası ödemek için şu bankalardan işlem yapabilirsiniz;
- Akbank
- Garanti BBVA
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Halkbank
- Ziraat Bankası
- Vakıflar Bankası
Nakit Trafik Cezası Ödeme Yöntemleri
Trafik cezasını yalnızca kart ile değil nakit olarak da ödemek mümkündür. Trafik cezası nakit ödeme işlemleri PTT üzerinden gerçekleşebilir. T.C. kimlik numaranız ve plakanız ile PTT gişelerinden trafik cezası ödeme işlemini nakit olarak gerçekleştirebilirsiniz. PTT’nin yanı sıra anlaşmalı bankaların şubeleri üzerinden de nakit ödeme işlemini yapmanız mümkündür.
Trafik Ceza Sorgulama ve Ödeme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri hakkında pek çok merak edilen soru vardır. Bu sorulardan bazılarının yanıtlarını sizler için araştırdık.
Beyanlı Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?
Beyanlı trafik cezası ödeme işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı resmî web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için, web sitesine giriş yaptıktan sonra Trafik Cezası Sorgulama başlığını tıklamanız ve ekrana gelen Beyanlı Trafik Cezası Öde ifadesini seçmeniz yeterli olacaktır. Seçtikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Kredi Kartı ile Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?
Kredi kartınızla trafik cezası ödeme işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Üye girişi ile sisteme giriş yaptıktan sonra “E-hizmetler” sekmesine tıklayın ve “Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” sayfasına gidin. Çıkan ekran üzerinden kredi kartı bilgilerinizle ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik Cezası Peşin Ödeme İndirimi Ne Kadardır?
Trafik cezası ödenmediği zaman birikir ve birtakım cezalar gündeme gelir. Eğer bu cezaları yapılandırma yoluna giderseniz ve peşin ödeme gerçekleştirirseniz ceza tutarının %25’ine kadar varabilen indirimlerden yararlanma imkânınız doğacaktır.
Trafik Cezası Erken Ödeme Süresi Ne Kadar?
Ceza bilgisi tebliğ edildikten sonra ilk 15 günlük süre, trafik cezası erken ödeme süresidir. Ceza evrakının sürücünün adresine ibraz edildiği tarihten itibaren trafik cezası erken ödeme süresi de başlamış olur.
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Trafik cezalarına e-devlet üzerinden itiraz hakkı vardır. Yanı sıra UYAP üzerinden de itiraz işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- E-devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne UYAP yazın
- UYAP Vatandaş Portal Giriş’ine tıklayın.
- Dava Açılış İşlemleri sekmesine tıklayın.
- Açılan ekranda Trafik/İdari Para Cezasına İtiraz butonuna tıklayın ve itiraz işlemlerinizi gerçekleştirin.