Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır? Ne Kadar Sürer?

Her motorlu araç, beraberinde birtakım yetki belgelerini getirir. Eğer bir tekne almayı planlıyorsanız öncelikle bu tekneyi kullanmaya yetkili olduğunuz kanıtlayacak tekne ehliyeti y ada amatör denizci ehliyetine sahip olmanız gerekir. Gemi ehliyeti olmadan denizlere açılmanız kanunen yasaktır. Peki tekne ehliyeti başvurusu için ne yapmak gerekir? Gelin detaylandıralım.

Tekne Ehliyeti Nedir?

Motor beygir gücü 10 ve üzeri olan teknelerin gezi ya da spor amaçlı kullanılabilmesi için gerekli olan belgeye kısaca tekne ehliyeti adı verilir. Tekne ehliyeti aynı zamanda amatör denizci belgesi olarak da bilinir ve seyir için kanuni bir zorunluluktur. Ulaştırma Bakanlığı tekne ehliyeti olmadan seyre çıkan tekne sahipleri birtakım cezai yaptırımlarla karşılaşır. Bu nedenle tekne belgesi almak maddi manevi büyük önem taşır.

Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motoryat ehliyeti, yat için ehliyet ya da ticari tekne ehliyeti için öncelikle bir tekne ehliyet eğitimine katılmak gerekir. Tekne ehliyeti sınavını başarı ile tamamladıktan sonra sizden bir harç ödemesi talep edilir. Harç ödemesini de yaptıktan sonra Liman Müdürlüğü’nden ehliyetinizi teslim alabilirsiniz. Süreci birkaç madde ile özetlemek gerekirse;

  • Amatör Denizci ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Belgesi eğitimine kayıt yaptırın
  • İstenen evrakları sisteme yükleyin; vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı gibi.
  • Sınavı başarı ile geçtikten sonra harç ödemesini yapın.
  • Liman Müdürlüğü’nden tekne ehliyet belgenizi alabilirsiniz.

Tekne Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Tekne ehliyeti alabilmek için 18 yaşını tamamlamış olması şartı aranır. 14 yaşından büyükler noter tasdikli muvafakatname ile sınava girebilir ve ehliyet alabilir.

Tekne Ehliyeti Başvuru Şartları Nelerdir?

Tekne ehliyetini alabilmek için birtakım gerekliliklerin yerine getirilmiş olması gerekir. Bunlardan bazılarını birkaç madde ile özetleyelim;

  • 18 yaşını tamamlamış olmak
  • Teknenin kullanılabileceğine dair sağlık raporu almak
  • Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavı başarı ile geçmek
  • Geçmişte herhangi bir sabıka kaydının olmaması
  • En az ilkokul düzeyinde eğitim sahibi olunması

Tekne Ehliyeti için Hangi Belgeler Gerekir?

Tekne ehliyeti alabilmek için denizci belgesi ve kısa mesafe telsiz operatörü yeterlilik belgesine sahip olmak gerekir. Bu belgeleri aldıktan sonra tekne ehliyeti alınabilir.

Hangi Tekneler için Ehliyet Gerekir?

Motor gücü 10 beygir ve altında olan tekneler için ehliyet zorunlu değildir ancak 10 beygir ve üzeri tüm tekneler için tekne ehliyeti gereklidir. Yanı sıra 2,5 metre ve 24 metre boyutları arasındaki tekneler için de ehliyet şartı aranır.

Tekne Ehliyeti Geçerlilik Süresi

Tekne ehliyeti için herhangi bir geçerlilik süresi bulunmaz. Sonradan gelişen bir hastalık olursa, bu durumunda seyir için tehlikeli olup olmadığına ilişkin bir sağlık raporu istenebilir ancak herhangi bir sorun yoksa tekne kullanımına devam edilebilir. Eğer tekne kullanımını engelleyen bir sağlık sorunu varsa bu durumda ehliyet geçersiz sayılacaktır. Kısaca hastalık harici, ehliyet her daim geçerli olacaktır.

Tekne Ehliyeti Almak Zor mu?

Tekne ehliyeti almak için öncelikle eğitime katılmak ve eğitimin sonundaki sınavda başarılı olmak gerekir. Eğer verimli bir eğitim alınırsa, sınavdaki başarı oranı da artacak ve zorluklar ortadan kalkacaktır.

Tekne Ehliyeti Nereden Alınır?

Ehliyet alabilmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın resmî web sitesinden başvuru yapmak gerekir. Eğitimi tamamladıktan ve sınavı geçtikten sonra istenen harç ödemesi yapılır ve ehliyet Liman Müdürlüğü’nden teslim alınır.

Teknenizi Sigorta Güvencesine Alın!

Tekne ehliyetinizi aldıktan sonra güvenli bir seyir için gereken yetkileri de tamamlamış olursunuz peki ya beklenmedik riskler? İşte bu noktada da devreye sigorta girer. Yat ve Tekne Sigortası ile olası her maddi hasara karşı teknenizi güvence altına alabilirsiniz. Üstelik ek teminatlarla sigorta kapsamını genişletebilir ve çok daha geniş kapsamlı bir koruma sağlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi için Yat ve Tekne Sigortası sayfamızı inceleyebilir ya da 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimizi arayabilir ve sigorta danışmanlarımızdan konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Yat ve Tekne Sigortası’nın yanı sıra Genç Sigorta üzerinden aşağıdaki sigorta ürünleriyle ilgili de bilgi alabilirsiniz.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.