Emniyet Kemeri Cezası
Kusursuz bir şoför olsanız da trafik kurallarına tam bir uyum sağlasanız da karşı tarafın yaptığı en ufak bir hatanın bedeli oldukça ağır olabilir. Kimi zaman büyük maddi hasarlar, kimi zaman tehlikeli sağlık sorunlarına kadar varabilen olaylar gerçekleşebilir. Hal böyle olunca işin maddi boyutunu zorunlu trafik sigortası, kasko sigortası, motosiklet sigortası gibi sigorta ürünlerine teslim ediyor olsa da canımızı güvence altına almanın en etkili yolu emniyet kemeri takmaktan geçiyor.
Emniyet kemeri, yalnızca uyulması gereken bir trafik kuralı değil, canımızı korumanın da ilk adımı. Emniyet kemeri takarak, olası pek çok kazadan korunmak mümkün. Emniyet kemeri takmamak önce canımıza kast ve ardından yasalara aykırı bir durumdur.
Bu yazımızda emniyet kemeri cezası hakkında bilgiler verecek ve kemer takmama cezasının sonuçlarını irdeleyeceğiz.
Emniyet Kemeri Ceza Puanı
Arabada kemer takmama cezası beraberinde ceza puanını da getirecektir. Buradaki ceza konusu 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilmiştir. Buna göre otomobil ve minibüs türü taşıtlarda emniyet kemeri bulundurmayan ya da takmayanlar para cezasının yanı sıra 5 ceza puanı ile cezalandırılacaktır.
Arka Koltukta Emniyet Kemeri Zorunlu mu?
1998 yılından sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyonlarda, kamyonetlerde, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı zorunludur. Diğer bir deyişle arka koltuk dahi olsa emniyet kemeri takmama cezası söz konusu olacaktır.
Emniyet Kemeri Takmanın Önemi
Yolcu koltuğu emniyet kemeri cezası işin yalnızca maddi boyutunu kapsar ancak esas sorun canımıza olan kasttır. Emniyet kemeri takmamanın, olası bir kaza durumunda çok daha vahim sonuçlar doğurması kaçınılmazdır. Şimdi gelin emniyet kemeri takmanın önemini birkaç madde ile özetleyelim.
- Olası bir çarpışma anında sarsıntının azalmasını sağlar
- Vücudumuzun darbe almasını engeller
- Kişinin araçtan fırlamasını önler ki ölümlü kazaların birçoğu araçtan dışarıya fırlama suretiyle gerçekleşir
- Ciddi yaralanmaların önüne geçer
- Göğüs, baş, omurilik gibi hayati bölgelerin bir yere çarpmasına engel olur
Emniyet Kemeri Takmamanın Zararları
Emniyet kemeri takmamanın cezalarını maddeler halinde özetleyelim.
- Kaza anında, eğer kişide emniyet kemeri yoksa araçtan dışarı fırlayabilir ya da başını cama, torpidoya ya da direksiyona çarpabilir ki bu hayati önem taşır
- Yaralanma ihtimalini ciddi oranda arttırır
- Baş ve göğüs başta olmak üzere yaralanmalara yol açar
- Sert çarpışmalarda iç organların zedelenmesine yol açar
- İç kanama ve travmaya neden olabilir
- Kırık ya da ciddi yaralanmalara sebep olabilir
- Sonu ölüme varan ciddi boyutlara ulaşabilir
Emniyet Kemeri Nasıl Takılmalıdır?
Emniyet kemeri takmanın da bir nizamı bulunur. Kemer, talimatlara uygun takılmalıdır ki tam bir koruma sağların. Öce kemerin üst kısmının boyunla temas etmemesine dikkat edin. Alt kısım ise göbek bölgesinin altından, kalça hizasından geçebilir. Emniyet kemerinin bol olmaması önemlidir; aksine gergin ve vücudu kavrayan bir şekilde olmalıdır.
Emniyet kemeri “kısa mesafe dahi olsa” daima doğru bir şekilde takılmalı ve araba çalıştığı andan itibaren mutlaka gereken önlem alınmalıdır.
Emniyet Kemeri Kullanımı Hakkında Yanlış Bilinenler
Emniyet kemeri kullanımı hakkında pek çok yanlış düşünce vardır. Bu düşünceler kişinin yalnızca kendisini bağlamaz, karşı tarafın da canına zarar gelmesine yol açar. Emniyet kemeri takma ve kullanma konusunda yanlış bilinen birkaç karanlık noktayı aydınlatalım.
Kısa mesafede emniyet kemerine gerek yoktur: Yanlış! Ölümlü kazaların büyük bir oranı düşük km’lerde gerçekleşiyor bu nedenle mesafe kısa dahi olsa araba çalıştığı andan itibaren emniyet kemeri takılmalıdır.
Yavaş giden araçta kemer gerekmez: Yanlış! Önemli olan aracın yavaş ilerlemesi değil seyir halinde olmasıdır. Aracın yavaş gitmesi, kazanın yaşanmayacağı anlamını taşımaz zira karşıdan hızlı gelen bir araç ile çarpışma durumu her zaman olabilir. Bu nedenle aracın hızına bakılmaksızın emniyet kemeri takılmalıdır.
Arka koltukta kemer takılmasa da olur: Yanlış! Arka koltukta kemer kullanımı, kanunlarca da belirtilmiştir. Otobüs ya da minibüs fark etmeksizin araçta bulunan her yolcu emniyet kemeri takmalıdır çünkü kazanın aracın hangi yönünden olacağı belli olmaz. Yalnızca ön koltuktakiler değil araçtaki herkes risk altındadır.
Kemer takılı olunca kaza sonrası sıkışma olur: Yanlış! Trafik kazasın yaşanması durumunda aracın içi yanma vs. olmadıkça en güvenli yerdir. Çünkü araç dışına fırlayan bir yolcu, başka bir aracın altına girebilir ve kaza ölümcül boyutlara ulaşabilir.
Hava yastığı olunca emniyet kemerine gerek kalmaz: Yanlış! Aracın her iki aksamı da farklı görevlere yarar. Hava yastığı, başınıza alacağınız darbelere karşı sizi korur ancak emniyet kemeri tüm vücudunuzu güvende tutar. Hava yastığı ile emniyet kemeri birlikte güven sağlar ancak birinden biri olmazsa kaza anında yaralanma kaçınılmaz olacaktır.
Emniyet Kemeri Cezası 2024
Kemer cezası 2024 rakamları trafik kanunlarında yer almaktadır. 2024 emniyet kemeri cezası için belirlenen tutar 690 TL’dir. Ödeme işlemleri 15 gün içinde yapılırsa %25 oranında bir indirim uygulanabilir. Bu indirim söz konusu olduğunda ise 517,5 TL’lik bir ödeme gerekir.
Araçlara Göre Emniyet Kemeri Takma Zorunluluğu
Emniyet kemeri takmak, can güvenliğimiz için alacağımız ilk önlemdir. Fakat öte yandan bu işin bir de yaptırımı vardır. Araçların türüne göre emniyet kemeri takma zorunluluğu da yasalarla çerçevelenmiştir. Buna göre;
- Minibüs ve otobüslerin yanı sıra dolmuş yolcuları da emniyet kemeri takmalıdır.
- Park etme yerinde 25 km/s hızını geçmeyen sürücülerin de emniyet kemeri takması gerekmektedir.
- Ambulanslarda çalışan ve hastalara müdahale eden ekibin emniyet kemeri takması gerekir; benzer durum bu gibi özel pozisyonlarda çalışan kişiler için de geçerlidir.
Sağlık Sorunları Nedeniyle Emniyet Kemeri Takmama
Birtakım sağlık sorunları, emniyet kemeri takamama durumuna yol açabilir. Bu gibi durumlarda devlet hastanesinden bir rapor alınması gerekmektedir. Kişinin emniyet kemeri takamayacağına dair olarak hazırlanan sağlık kurulu raporu varsa, emniyet kemeri takmaktan muaf olabilir.
Trafik Sigortası ve Kaskonuzu Genç Sigorta ile Yaptırın!
Trafiğe çıktığımız andan itibaren, yolcu da olsak sürücü de olsak ne yazık ki her türlü kazaya karşı hazırlıklı olmak durumundayız. Bu hazırlığın can kaybını önlemek için ilk adımı şüphesiz trafik kurallarına uymak ve emniyet kemeri takmaktır. Peki işin maddi boyutu?
Kazalar kimi zaman ciddi maddi yaptırımlarla sonuçlanabiliyor. Zorunlu trafik sigortası ile karşı tarafın aracını maddi anlamda koruma altına almak mümkünken kasko sigortası ile kendi aracımızı da olası kazalardan doğan maddi zararlara karşı güvence altına alabiliriz.
Sigorta sektöründe birden fazla sigorta türü ve sigorta şirketi bulunur. Her birinin sunduğu teklifler ve avantajlar farklı olabilir. Şüphesiz ki tüm bunları değerlendirmek ve doğru karar vermek ciddi emek isteyecektir. İşte bu noktada Genç Sigorta çok daha hızlı, güvenilir ve kaliteli çözümler sunarak size en uygun araç sigortasını yaptırmanızı sağlayabilir.
Sigortalar hakkında bilgi almak için yapmanız gereken 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimizi aramak ve sigorta danışmanlarımızdan sigortalar hakkında bilgi almak. Dilerseniz sitemizde yer alan teklif formunu doldurarak sizi aramamızı da talep edebilirsiniz. Her iki yöntemle de sigorta danışmanlarımız size kusursuz hizmet vermek ve sizin için en uygun araç sigortası teklifini sunmaya çalışıyor olacaktır.