Ekspertiz Nedir? Oto ve Gayrimenkul Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Ev, araba gibi taşınmazları satın almadan önce mevcut durumu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu mevcut durum hakkında tüm verileri alacağımız belge ekspertiz raporudur. Bu rapor sayesinde eve ya da araca ilişkin mevcut durumlar ve geçmiş döneme dair her konu resmi olarak kayda geçer.

Ekspertizler aynı zamanda yetkili kişilerdir ve birden fazla konu hakkında bilgi sahibi olabilir; konut ekspertiz, oto ekspertiz, sigorta ekspertiz gibi. Bu yazımızda ekspertiz nedir ve nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız.

Ekspertiz Nedir?

Ekspertiz kelimesi dilimize Fransızcadan gelmiştir ve “bilirkişi tarafından yapılan inceleme” olarak tanımlanabilir. Sigorta şirketleri, ekspertiz işlemleri sayesinde varlığın değerini net olarak görür ve özellikle prim işlemleri için ekspertiz raporundan faydalanır.
Sigortalanan varlığın maddi değerinin tam olarak tespit edilmesi hem sigortalıya hem de sigorta ettirene fayda sağlar ki bu fayda doğrudan poliçe teklifine de yansır. Peki ekspertiz ne işe yarar? Gelin bir sonraki başlığımızda inceleyelim.

Ekspertiz Ne İşe Yarar?

Araç ya da ev gibi varlıkların sigortalanabilmesi için, mevcut değerinin çok iyi bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Örneğin geniş kapsamlı bir “Kasko Sigortası” yaptırılmak istendiğinde, teminatların yerine getirilebilmesi için uygun primlerin ödenmesi gerekir. Bu ödemeler için de ekspertiz tarafından hazırlanan rapor, önemli bir temel oluşturur. Ekspertiz raporu ile varlığın tam değeri belirlenir ve buna göre bir prim ödemesi planlanır.

Yalnızca sigorta alanında değil araç satış işlemlerinde de ekspertiz kilit bir öneme sahiptir; aracın geçmiş durumu, varsa kazası, değişeni vb. gibi detaylar oto ekspertiz tarafından yapılan incelemeyle rapor edilir. Bu sayede özellikle ikinci el araç alırken olası her sorun önceden tespit edilmiş olunur.

Ekspertiz Raporu Nedir?

Varlığın mevcut durumuna ve geçmişine dair yapılan incelemelerin sonucu oluşturulan bir resmî belgedir. Burada varlık, tepeden tırnağa incelenir ve tüm unsurlar tek tek belirtilir. Örneğin araç satın alıyorsanız; değişen parça durumu, kilometresi, jantları, lastiklerin durum, motor durumu, aracın kaza geçmişi, iç donanımı, hasarlı parçaları, camları, dış makyajındaki kusurları gibi tüm detaylar raporda madde madde yer alır.

Benzer süreçler konut için de geçerlidir; binanın yaşı, yapının mevcut durumu gibi her bir detay, raporun kalemlerini oluşturur. Ekspertiz raporuyla varlığın tüm riskleri gözler önüne serilirken, bu risklere karşı önlem almak da sigortadan geçer.

Sigorta ile Varlığınızı Güvence Altına Alın!

Beklenmedik kazalar ya da deprem gibi doğal afetler her an kapımızı çalabilir. Bu gibi durumlara aniden yakalanabiliriz ancak durumdan doğan zararlar için önlemi sigorta ile alabiliriz. Konut Sigortası ya da Kasko Sigortası gibi sigorta ürünleriyle varlıkları olası her riske karşı koruma altına alabilir ve beklenmedik sürprizlere karşın maddi anlamda güçlü kalabiliriz.

Genç Sigorta üzerinden pek çok sigorta hakkında bilgi sahibi olabilir ve poliçelendirme süreçlerini yönetebilirsiniz. Dilerseniz bizi 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimizden arayabilir ya da aşağıdaki linklere tıklayarak sigortalar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ekspertiz Ne Kadar Sürer?

Ekspertiz süresi, yapılan incelemeye bağlı olarak değişir. Örneğin araç ve konut için farklı sürelere ihtiyaç duyulabilir. Ekspertiz işlemleri 45-50 dakika da sürebilir ya da daha uzayabildiği gibi kısalabilir de. Özellikle kalabalık şehirlerde, bu sürecin uzaması kaçınılmaz olacaktır.

Oto Ekspertiz Nedir?

İkinci el araç alımında pek çok detaya dikkat etmek gerekir; arabanın geçmişi, mevcut durumu, değişeni, motor durumu, fren sistemi derken her bir aksanın teker teker incelenmesi önemlidir. İşte tüm bu incelemeleri oto ekspertizler yapar.
Oto ekspertiz; aracın kaza geçmişine, kaporta durumuna, tampona, boyasına, değişenine, eşdeğer parçalarına ve daha pek çok detayına bakar ve bunlara ilişkin bir rapor sunar. Bu sayede alım-satım işlemleri daha şeffaf koşullarda ilerler.

Gayrimenkul Ekspertiz Nedir?

Konut satın alımında ya da sigortalama süreçlerinde gayrimenkul ekspertizine danışılır. Evin mevcut değerinin belirlenmesi, binanın yaşı, iskân durumu, metrekaresi, piyasa değeri, tapu kayıtları ya da ipotek gibi tüm detaylar gayrimenkul ekspertizi tarafından hazırlanan raporla sunulur. Tıpkı araç alım satımında olduğu gibi konut alım satımında da şeffaflık sağlanmış olur.

Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Ekspertiz incelemesi için farklı hususlar baz alınır. Gayrimenkul ve otomotiv için farklı süreçler ve incelemeler işler. Motorlu taşıtın ekspertizinde tüm teknik detaylar incelenirken, gayrimenkul ekspertizinde tapu bilgilerinden binanın mevcut durumuna kadar detaylı bir inceleme yapılır. Ekspertiz konusu varlığın türüne göre nasıl bir yol izleneceği netleşir demek daha doğru olacaktır.

Ekspertiz Raporu OG Ne Demek?

Mevcut değer hesaplaması ya da hasar tespitinin doğru olarak yapılması, teminatların belirlenmesinde önemli rol oynar. Bu rapor sayesinde aracın ya da konutun tüm değeri maddi olarak açıklanır. Ekspertiz raporu, sigorta şirketlerinin sağladığı hizmetlerde referans olarak alınır ve hukuki evrak olarak nitelendirilir.

Ekspertiz Motora Bakar mı?

Oto ekspertizlerin yapacağı incelemeler içinde motorun mevcut durumu da yer alır. Diğer bir deyişle ekspertiz raporunda, motorun durumu da yer alan maddeler arasındadır.

Ekspertiz Şanzımana Bakar mı?

Araç alım satım işlemleri için hazırlanan ekspertiz raporunda; vites kutusundan debriyaja, şanzımandan diğer aksanlara kadar her bir detaya ilişkin bilgiler yer alır.

Ekspertiz Ücretini Kim Öder?

Ekspertiz ücretini genellikle alıcılar öder ancak aradaki anlaşmaya bağlı olarak satıcı da karşılayabilir. Bu durum, karşılılık mutabık kalınan noktalara bağlı olarak değişecektir.

Ekspertiz Zorunlu mu?

8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için oto ekspertiz raporu bir zorunluluktur. Araca dair bir rapor sunulmadan alım satım işlemleri gerçekleştirilemez bu sayede iki taraflı avantaj sağlanmış olunur.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.