Dijital Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır?
Sayısal takograf ya da dijital takograf olarak da bilinen dijital ehliyet özellikle ticari araç sürücüleri için oldukça önemli bir belgedir. Dijital takograf kartı; taşımacılık yapan sürücülerin çalışma saatlerini, dinlenme sürelerini ölçümleyen bir takograf cihazı aracılığı ile kullanılır ve temel amacı sürüş güvenliğini sağlamaktır.
Bu yazımızda dijital ehliyete dair merak edilenleri mercek altına alıyor ve dijital ehliyet başvurusu hakkında detaylara yer veriyoruz.
Dijital Ehliyet Nedir?
Dijital ehliyet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından verilen bir belge niteliğinde karttır. Araçların takograf cihazlarına yerleştirilir. Kamyon, tır, otobüs, servis aracı gibi ticari ve yolcu taşımacılığı yapan araçların sürücüleri dijital ehliyet kullanmakla yükümlüdür.
Dijital ehliyet ile sürücünün tüm faaliyetleri kayıt altındadır; hızı, dinlenme süresi, ne kadar süre sürüş yaptığı gibi detaylar cihazla denetlenir ve kayıt edilir. Dijital ehliyet, ticari sürücüler içi alınması zorunlu olan belgelerdendir.
Dijital Ehliyet Nasıl Alınır?
Dijital ehliyet alabilmek için önce dijital kart başvurusu yapmak gerekir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin resmî sitesi olan STAUM üzerinden başvuru ekranına ulaşılabilir. Siteye giriş yaptıktan sonra sağ üst kısımda kart işlemleri bölümü bulunur. Bu bölümden online olarak dijital ehliyet başvurusu yapabilirsiniz. Yapacağınız online başvuru, bir ön başvuru olarak değerlendirilir zira ehliyeti alabilmek için bazı belgelerin fiziken merkeze teslim edilmesi gerekir.
Kart için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra kart ücreti de yatırılır ve dijital ehliyet alımı tamamlanmış olur. Dijital sürücü belgesi için kişinin şahsen müracaatı gerekir ancak noterden alınan vekalet yoluyla başka kişi tarafından da yapılabilir.
Sigortasız Araç Cezası Ne Kadar? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Dijital Ehliyet İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Dijital ehliyet başvurusu için birtakım evrakları hazır etmek gerekir. Bunlar;
- T.C. kimlik belgesi ve fotokopisi
- Vergi levhasının fotokopisi
- İmza sirküsü ve fotokopisi
- Servis kaşesi
- Oda kayıt belgesi
- Dijital kart ücretinin yatırıldığına dair dekont belgesi
- Servis yetki belgesinin fotokopisi
- Dijital ehliyeti belgesi 3. bir kişi tarafından alınacaksa kişinin noter tasdikli vekaletnamesi
Dijital Ehliyet Ödemesi Nasıl Yapılır?
Öncelikle bir ödeme numarasına sahip olmanız gerekir ki bunun için de sisteme başvuru yapmalısınız. Kayıt merkezine bizzat giderek ya da online olarak başvuru talebinizi ilettikten sonra size bir ödeme numarası verilir. Bu ödeme numarası, başvuru ekranı üzerinden görüntülenebildiği gibi cep telefonuna SMS olarak de gelebilir.
Ödeme işlemleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile anlaşmalı olan bankalar üzerinden yapılabilir. Bu noktada bankanızın TOBB ile anlaşmalı olup olmadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Ödeme numarası ile ilgili banka üzerinden ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Dijital Ehliyet Kaç Günde Çıkar?
Dijital ehliyet başvurusunun ardından işlemleriniz resmi olarak başlar ve tüm belgelerin teslim edilmesinin ardından ortalama 5 iş günü içinde sonuçlanır. Yoğunluğa bağlı olarak 10 iş gününü de bulabilir.
Dijital Ehliyet Fiyatları
Sayısal takograf uygulaması kapsamında 2024 fiyatları şu şekildedir;
- Sürücü kartı ücreti 765 TL
- Şirket kartı ücreti 2.161 TL
- Servis kartı ücreti 2.161 TL
Seyir halindeyken trafik kurallarına uymak ve devlet tarafından yaptırılması zorunlu olan yükümlülükleri yerine getirmek şart. Bu noktada motosiklet sigortasından zorunlu trafik sigortasına kadar pek çok zorunlu belge gereksinimi doğar. Genç Sigorta üzerinden bu ürünler hakkında bilgi sahibi olabilir ve poliçelendirme süreçlerini hızlandırabilirsiniz. 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimiz üzerinden aşağıdaki ürünler hakkında bilgi ve poliçe alabilirsiniz.